Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Supervolební rok 2018: Volí se třetina senátu i krajská zastupitelstva

Autor: red - 
14. srpna 2018
10:35

Rok 2018 je pro ČR rokem supervolebním. Hned z kraje roku proběhly prezidentské volby, ze kterých podruhé vítězně vzešel Miloš Zeman. V říjnu pak Česko čekají komunální volby. Ve stejném termínu začnou lidé ve třetině obvodů vybírat i nové senátory v řádných senátních volbách. Dohromady se ovšem v horní komoře parlamentu může změnit obsazení až 29 křesel. V zimě a na jaře totiž proběhly ve dvou obvodech doplňovací senátní volby.

Volby do Senátu 2018

Na rok 2018 připadl i termín řádných voleb do Senátu. Jejich první kolo se bude konat souběžně s komunálními volbami v pátek 5. října a sobotu 6. října. O týden později v pátek 12. října a sobotu 13. října pak proběhnou druhá kola. Dva obvody se letos ovšem dočkaly i doplňovacích voleb.

Doplňovací senátní volby 2018

Ještě před prezidentskými volbami se k urnám vypravili voliči v senátním obvodě 39 – Trutnov. V tom bylo nutné vybrat nového senátora, jelikož Jiří Hlavatý, který funkci vykonával předtím, o svůj mandát přišel tím, že byl za hnutí ANO zvolen do Sněmovny.

Hlavatý se následně vzdal svého poslaneckého mandátu a pokusil se znovu získat senátorské křeslo. To se mu ovšem vymstilo. V druhém kole byl totiž poražen starostou Vrchlabí Janem Sobotkou.

Kompletní informace o senátních volbách 2018 >>>

Doplňovací volby pak v květnu proběhly i v senátním obvodě 78 – Zlín. V tom se své funkce vzdal František Čuba. Reagoval tak na kritiku a tlak poté, co se ukázalo, že na zasedání horní komory více než rok v kuse nepřišel.

Z doplňovacích voleb ve Zlíně tak vzešel vítězně Tomáš Goláň.

Řádné volby do Senátu 2018

Na začátku října proběhnou i řádné volby do Senátu. Ty proběhnou v jedné třetině (27) volebních obvodů, čtyři z nich budou v Praze. Lidé si během nich vyberou svého senátora na příštích 6 let.

K volbám se na příslušných úřadech dohromady přihlásilo 233 kandidátů. Nechybí mezi nimi ani pět účastníků lednové prezidentské volby. Konkrétně jde o Marka Hilšera, Jiřího Drahoše, Pavla Fischera, Petra Hanniga a Jiřího Hynka.

 

Seznam kandidátů se zároveň brzy o jedno jméno snížil. Zemřel totiž opavský senátor Plaček (ČSSD), který hodlal svůj mandát obhajovat.

Komunální volby 2018

Volby do obecních zastupitelstev se konají každé čtyři roky. Výjimkou je situace, kdy počet členů obecního zastupitelstva klesne pod předepsaný počet. Ve velkých městech, konkrétně v hlavním městě Praze, Brně, Liberci, Pardubicích, Plzni, Ostravě, Opavě a Ústní nad Labem se volí zastupitelé i v jednotlivých městských částech.

Předepsané počty zastupitelů jsou:

  • obec do 500 obyvatel – 5 až 15 zastupitelů
  • 501 až 3000 obyvatel – 7 až 15 zastupitelů
  • 3001 až 10 000 obyvatel – 11 až 25 zastupitelů
  • 10 001 až 50 000 obyvatel – 15 až 35 zastupitelů
  • 50 001 až 150 000 obyvatel – 25 až 45 zastupitelů
  • více než 150 000 obyvatel – 35 až 55 zastupitelů
  • Praha – 55 až 70 zastupitelů

Array

Ve volbách zároveň mohou volit všichni občané České republiky starší 18 let a zároveň cizinci s povolením k trvalému pobytu. Zároveň se vedou debaty o případném povolení volby, kandidatury nebo usednutí ve volební komisi i občanům z členských zemí Evropské unie, kteří mají v ČR přechodné bydliště.

Na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny mohou voliči rozdělit své preferenční hlasy mezi kandidáty různých politických stran a hnutí. Rozdělit mezi jednotlivé kandidáty volič může vždy maximálně tolik hlasů, kolik se volí zastupitelů.

Kompletní informace o komunálních volbách 2018 >>>

 

Kvůli tomuto systému chybí u komunálních voleb jednotlivé volební lístky. Místo nich dostávají voliči jediný volební arch se všemi kandidujícími subjekty.

Dalším rozdílem proti parlamentním volbám je nemožnost volit mimo své bydliště. Voliči si tak nemohou pro komunální volby zažádat o volební průkaz.

 

Prezidentské volby 2018

Druhá přímá volba prezidenta České republiky proběhla už v lednu. První kolo, do kterého vstoupilo devět kandidátů, proběhlo 12. a 13. ledna. V prvním kole mohli voliči vybírat mezi bývalým premiérem Mirkem Topolánkem, textařem a podnikatelem Michalem Horáčkem, bývalým diplomatem Pavlem Fischerem, Jiřím Hynkem, Petrem Hannigem, bývalým manažerem Škody Vratislavem Kulhánkem, prezidentem Milošem Zemanem, lékařem a aktivistou Markem Hilšerem a bývalým předsedou akademie věd Jiřím Drahošem.

Do druhého kola, které se konalo 26. a 27 ledna 2018, postoupil Miloš Zeman se ziskem 38,56 procent hlasů a Jiří Drahoš, který získal 26,6 procenta hlasů. Z druhého kola volby následně i podruhé vyšel vítězně prezident Miloš Zeman, který získal hlasy 2 853 390 voličů, což představovalo 51,36 procent hlasů odevzdaných ve druhém kole.

Kompletnní info a výsledky prezidetských voleb 2018 >>>

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa