Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tragédie na leteckém dni na Prachaticku: Udělal zkušený pilot Bohumil (†72) chybu?

Autor: T. Koníček, V. Hradská - 
13. srpna 2018
19:31

Otočil se čumákem proti zemi a zřítil se. Stálo za sobotním pádem letadla na air show ve Strunkovicích nad Blanicí špatné počasí, nebo chyba pilota (†72)?

Letoun Be-50 Beta Minor letěl v osudný moment jen asi 50 metrů vysoko. „Mohla za to shoda okolností – počasí, malá výška a trošku i chyba pilota,“ řekl Blesku Jan Klaban, který letadlo stavěl. Seděl v něm jeho kamarád Bohumil R., zkušený pilot, který měl nalétáno přes 10 tisíc hodin. „Celý život jsme spolupracovali. Tohle letadlo jsem dostavěl před třemi lety. Trvalo to skoro pětadvacet let,“ řekl Klaban.

Jak letadlo dopadlo, odcházeli jsme. Nechtěli jsme se tam motat pod nohy. Nejsme zdravotníci. K nehodě došlo, když to letadlo letělo do poslední zatáčky. Naklonilo se a ihned zřítilo k zemi,“ řekl Blesk.cz očitý svědek.

Stroj byl v Česku naprostý unikát. Dvoumístný dvouplošník vyráběl letecký podnik v Chocni ve 30. letech minulého století. Žádný se ale nedochoval. „Tento byl vlastně originál postavený podle původní dokumentace. Dodržela se technologie, materiál, lepidla…,“ řekl Blesku Vladimír Handlík, ředitel Muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, kde vzácný exponát parkoval.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání