Pouliční umělci předvedli o víkendu happeningy na překvapivých místech v centru města. „Rozezvučela se Myší díra, dodávka auta nebo rikša. Vše vypuklo v pátek odpoledne na Jakubském náměstí,“ říká mluvčí TIC Brno Adéla Nováková.

Na ulicích Brna zazněly i nečekané instrumenty jako popelníky nebo PVC trubky. Na ně hraje španělský umělec El Loren. „Mám rád netradiční umění, originalitu,“ tvrdí rodák z Madridu, který Brno navštívil letos poprvé.

Svůj rozložitý hudební nástroj musí před každou produkcí znovu sestavit. „Trvá to dlouhých 45 minut, svůj instrument skládám jako lego. Je složený z PVC trubek a kbelíků, které slepuji izolepou. Napadlo mě to před osmi lety,“ prozrazuje Loren.

Video
Video se připravuje ...

Busking se v Brně koná podruhé. Markéta Malá

Setkání pouličních umělců zahájil Endru, dvojnásobný mistr ČR v beatboxu, který dle svých vlastních slov umí „tikat“. „Vystupuji přesně deset let poté, co jsem si poprvé zahrál v Brně na ulici,“ lákal Endru na svou show.

Hudebníci hráli v Brně ale i na klasické nástroje, jako je kytara nebo housle. Na České ulici zpíval několik hodin britský písničkář Rob Falsini s kytarou. „Má sametový hlas, připomíná mi Beatlesáky. Koupil jsem si jeho cédéčko. Bylo levné, stálo jen dvě stě korun,“ říká Petr Smutný.

Organizátoři až do poslední chvíle nechtěli prozradit, kde který umělec vystoupí.Konkrétní časy byly trochu tajemstvím. Naším cílem bylo, aby lidé v centru hudbu objevovali náhodně a na nečekaných místech,“ vysvětluje Nováková.

Happening pouličních umělců byl letos stejně jako loni pořádán jako součást Festivalu Maraton hudby. „Úplnou novinkou je ale spojení s Mezinárodním setkáním flašinetářů, kteří do centra města vrátí atmosféru 19. století. Představily se i velkorozměrné pouťové flašinety,“ říká mluvčí.

Unikátem byl flašinet bez vnějšího pláště, díky němuž zájemci mohli vidět, co se děje uvnitř přístroje.  „Je to speciální flašinet, který před třemi roky vytvořil můj známý. Hraji a zároveň ukazuji, jak vlastně přístroj funguje,“ říká jeho majitel Henry Noubel.