Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasiči v Kalifornii dostávají požáry pod kontrolu. Otevře i Yosemitský park

Autor: ČTK, nkov - 
11. srpna 2018
08:43

V úterý by měl opět návštěvníkům otevřít své brány Yosemitský národní park v Kalifornii, kde od 13. července zuří lesní požár. Přírodní památka je uzavřena od 25. července a park tak zažívá nejdelší uzavírku od roku 1997, kdy byl dva měsíce nepřístupný kvůli záplavám. V Kalifornii aktuálně hasiči bojují s téměř dvacítkou lesních požárů, informovala v pátek agentura AP. Rekordní živel v oblasti přírodní rezervace Mendocino na severu státu má podle posledních informací rozlohu přes 1240 kilometrů čtverečních a je z 60 procent pod kontrolou.

Do Yosemitského národního parku se mají příští týden vrátit návštěvníci, přestože zdejší požár měli v pátek hasiči pod kontrolou z 80 procent. „Návštěvníci parku by měli mít na vědomí, že je zde stále aktivní požár a na silnicích je kouř,“ řekl mluvčí národního parku Scott Gediman. Oheň sice nezasáhl údolí v srdci rezervace, v odlehlejších částech ale spálil stovky čtverečních kilometrů.

AP uvedla, že návštěvníci se budou muset připravit na kratší návštěvní hodiny a omezené služby. Vyhlídka Tunnel View a silnice Glacier Point Road zůstanou nepřístupné a vzduch je v jedné z perel americké sítě národních parků stále zamlžený. Výpadek v hlavní turistické sezoně znamená pro Yosemitský park významné finanční ztráty, stejně jako pro okolní komunity.

Stovky kalifornských hasičů v průběhu pátku bojovaly také s šířícím se požárem u jezera Lake Elsinore nedaleko Los Angeles, který se nebezpečně přiblížil k domům stejnojmenného městečka. Plameny rozdmýchávané větrem nabraly na síle ve čtvrtek a již spálily plochu o velikosti 72 kilometrů čtverečních.

Tohle místo bude hořet

„Vypadalo to jako tornádo. Plameny se točily a točily. Říkala jsem si, že není možné, aby můj dům zachránili, ale nějak to dokázali,“ řekla AP 59letá Shannon Hicksová, která zůstala doma v Lake Elsinore navzdory evakuačnímu rozkazu. Ze založení ohně u jejího městečka byl obviněn 51letý muž, který měl údajně dlouhá léta spory se sousedy a minulý týden poslal náčelníkovi místních dobrovolných hasičů e-mail, v němž vyhrožoval, že „tohle místo bude hořet“.

U největšího požáru v historii Kalifornie, který zuří severně od San Francisca v přírodní rezervaci Mendocino, úřady příčinu stále neurčily. Dva požáry, které vypukly 27. července nedaleko od sebe a jsou brány jako jeden jev, už zachvátily území o ploše kolem 1242 kilometrů čtverečných. Podle posledního hlášení kalifornského úřadu pro lesnictví a boj proti požárům na jejich uhašení pracuje přes 3800 lidí. Úřad předpokládá, že živel se podaří plně dostat pod kontrolu na začátku září.

Podívejte se, jak zuří ohnivé tornádo poblíž Lake Elsinore:

Zobrazit celou diskusi