Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

KLDR hrozí nový hladomor. Kim rozptyluje lid: Ve slamáku a s úsměvem pózuje s jídlem

Autor: ČTK - 
10. srpna 2018
15:36

Horké počasí, které panuje v posledních týdnech v Severní Koreji, přimělo svléci se do krátkých rukávů i tamního vůdce Kim Čong-una. Mladý podsaditý diktátor bývá převážně vídán v tmavé maoistické uniformě s těsným límečkem u krku, na nedávnou návštěvu továren a zemědělských závodů si ale vzal na sebe světle šedý letní oblek a později se ukázal dokonce ve spodním bílém tričku, informuje BBC News.

Podle BBC byla Kimova volba oblečení předem naplánovaným gestem, jehož cílem bylo dát obyvatelům KLDR najevo, že vůdce je jedním z nich a stejně jako oni horkem trpí. Severokorejská vláda již počátkem tohoto měsíce přiznala, že nebývalá vlna veder v zemi způsobila těžké škody na úrodě rýže, kukuřice a dalších plodin.

Hrozba hladomoru

Mezinárodní výbor Červeného kříže dnes varoval, že tyto škody „by mohly mít katastrofální následky a mohly by přerůst ve vážnou potravinovou krizi“.

Diktátor Kim vyrazil do továren na potraviny rozptýlit obavy svého lidu. KLDR hrozí hladomor. Diktátor Kim vyrazil do továren na potraviny rozptýlit obavy svého lidu. KLDR hrozí hladomor. | Reuters

KLDR bývá opakovaně postihována hladomorem, na který v polovině 90. let zemřely statisíce lidí. Fotografie vůdce Kima v krátkých rukávech se slamákem na hlavě zveřejnil severokorejský státní list Rodong sinmun.

Japonský expert: Propaganda zapracovala

Na snímcích je usmívající se Kim zachycen při prohlídce továrny na zpracování ryb v provincii Hwanghe namdo. Podle expertů jsou fotografie dílem severokorejského oddělení propagandy. „Kim se nyní snaží prezentovat národu více neformálně, přátelsky,“ řekl listu The Daily Telegraph japonský analytik Tošimicu Šigemura, expert na rodinu severokorejského diktátora.

Diktátor Kim vyrazil do továren na potraviny rozptýlit obavy svého lidu. KLDR hrozí hladomor. Diktátor Kim vyrazil do továren na potraviny rozptýlit obavy svého lidu. KLDR hrozí hladomor. | Reuters

„Před několika měsíci prováděl Kim ve formálním oblečení inspekce ve vojenských zařízeních, aby dal najevo svou moc. To se nyní změnilo, protože slíbil, že bude rozvíjet ekonomiku země a zvýší životní úroveň jejích obyvatel. Teď proto státní média ukazují Kima v továrnách a na farmách, které produkují potraviny pro občany. Svědčí to o přesvědčení Kima, že má armádu pod kontrolou a může se věnovat hospodářským slibům,“ dodal Šigemura.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi