Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komunisté to slízli za velebení Havla za mřížemi. „Je to drzost“. Čílí se politolog

Autor: Jakub Veinlich - 
11. srpna 2018
06:25

Údajný „vtípek“ libereckým komunistům příliš nevyšel. Na sítích se do jejich svérázného humoru pustil nejeden pisatel. Komunisté se vytasili na svém oficiálním facebookovém profilu s příspěvkem, že v minulosti bylo líp a to nejen když byly zavřené hranice, ale také Václav Havel. Zatímco reakce ostatních politiků na sebe nenechaly dlouho čekat, vedení KSČM stále mlčí.

„Kdysi dávno, na počátku 80. let, byla krásná doba. Pivo za dvě padesát, hranice zavřené a Havel též.“ Tímto příspěvkem z dob totalismu rozvířili liberečtí komunisté jinak poklidné prázdninové politické vody. Vtípek, nebo předvolební provokace?

Podle mnohých spíš nesoudnost „soudruhů“, kteří vysílají do podzimních voleb například i „ostřílenou“ rétorku Martu Semelovou, která proslula i výroky o tom, že se Milada Horáková přiznala k rozvracení státu a sovětská okupace v srpnu 1968, jejíž výročí si za pár dní připomeneme, byla internacionální pomoc.

Ani poslední výroky komunistických členů ale mnohým jako pokus o vtip rozhodně nepřijdou.

Kritikou nešetřil například Václav Ágh, který o sobě otevřeně tvrdí, že je Havloid. Hlásí se tedy ke skupině lidí, kteří vzhlížejí k odkazu prvního polistopadového prezidenta. „Vždycky když ale vidím, jak téměř 30 let po sametové revoluci a 7 let po smrti stále leží komárům v žaludku, viz. status KSČM v Libereckém kraji, srdce mi plesá,“ napsal na svůj twitterový účet.

Kriticky se na síti vyjádřil také náměstek ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové Ondřej Malý. Co na tom, že si nadřízená bývalého novináře přivedla s sebou na ministerstvo jako náměstkyni Alexandru Rudyšarovou, jejíž syn Rudolf je poslaneckým asistentem komunistického předáka Vojtěcha Filipa.  

„To je demokratická strana dle pánů Babiše a Hamáčka?“ Pozastavil se zas nad aktuálním výrokem zástupců KSČM předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který chce být pražským primátorem. 

Pospíšil přitom narážel na výroky premiéra Andreje Babiše (ANO)a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), kteří svorně hájí KSČM jako demokratickou stranu. Právě díky hlasům KSČM získala menšinová vláda ANO a ČSSD v Poslanecké sněmovně důvěru. 

„Tak prý je to vtip.... No, od členů KSČM dost mrazivý, zvlášť když s komunisty stojí a padá Babišova vláda... “ zareagoval na twitteru kandidát ODS na Plzeňského primátora Martin Baxa

Blesk Zprávy kontaktovaly kvůli příspěvku šéfku komunistů v Libereckém kraji Danu Lysákovou. „Příspěvek je převzatý, koluje na webu už poměrně dlouho, autorem není nikdo z KSČM. Bylo to myšleno jako vtip. Nejsme autory, nikdo z nás, ani nevím, kdo jím je,“ uvedla. Smršť reakcí na příspěvek odsoudila. Některé reakce, kterých se liberecká KSČM dočkala, jsou podle Lysákové za hranou zákona.

Sama s některými praktikami minulého režimu podle svých slov také nesouhlasí- jako příklad uvedla kádrovou politiku. Bohužel ji převzaly některé strany i dnes, po tom ekonomickém převratu,“ dodala Lysáková.

Příspěvky, které straníci vyhodnotili jako nenávisté a na hraně zákona, nechali na facebooku skrýt. 

Politolog: Je to drzost

„Myslím, že komunisté přiostřují. Slogan, že za komunismu bylo líp, hraje v jejich prospěch a dá se očekávat, že toto heslo budou chtít využít v nadcházejících komunálních i senátních volbách,“ je přesvědčený politolog Karlovy univerzity Milan Znoj.

Komunisté podle něj ale čelí kritice oprávněně. „Když do toho zatahují represe proti Havlovi, Chartě a disentu, tak už to opravdu překračuje únosnou mez a je to dost drzé,“ ohradil se proti výrokům Znoj.

Blesk Zprávy stále čekají na oficální vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. I když na sociálních sítích komentuje různé příspěvky, na náš dotaz stále neodpověděl. 

modryptak ( 12. srpna 2018 12:30 )

S těmi hranicemi a Havlem se moc nemýlili.

doktormediciny ( 12. srpna 2018 09:30 )

Proc lecit...Ono dneska lidi rikaji, ze komanci byli ruzovi/ soc dem/ no a rudi...No a ted rikasji, ze byli zlati

marmat ( 11. srpna 2018 22:50 )

Samozřejmě IDEALISTA Havel amnestoval....PRAGMATIK Klaus amnestoval diametrálně odlišně = CÍLENĚ -info pro níže "pomýlené/zaplacené" ....................

marmat ( 11. srpna 2018 19:53 )

Lžete a vědomě!!! ZA KOLIK???

marmat ( 11. srpna 2018 19:51 )

Léčit se!!! Rychle!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa