V ulici Bratří Čapků se veřejnosti výjimečně otevřela nedostupná pevnost spisovatele Karla Čapka. Žil zde od roku 1924 společně se svým bratrem Josefem Čapkem. Den po Vánocích v roce 1938 ve vile zemřel. Kdyby žil dál, pravděpodobně by se nevyhnul zadržení nacisty.

Slavný spisovatel by měl určitě radost. Lidé si totiž čekání na prohlídku zkracovali předčítáním pasáží z jeho děl a diskuzemi. „Čapka mám spojeného hlavně s Dášeňkou,“ řekla návštěvnice Markéta. Mladá slečna Olga z Ukrajiny vzpomínala na Povídání o pejskovi a kočičce Josefa Čapka. „Od dětství je mám oba ráda. O Karlovi jsem psala i bakalářskou práci na bohemistice,“ smála se.

Prázdná vila

Uvnitř na návštěvníky čekalo překvapení. Zíraly na ně holé zdi. „Nyní je veškeré vybavení u odborníků, kteří ho prohlížejí a katalogizují. To znamená, že každý předmět, listina či fotografie je prohlédnutá a vytváří se k ní dokumentace,“ řekl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09).

Schody v prvním patře.
Autor: Jiří Marek

Podle architektů je dům v dobrém stavu a nehrozí, že by se musel strhnout břečťan nebo rozkopávat vzácná zahrada. „Největší nástrahy nás čekají, až začneme do domu zasahovat,“ uvedl vedoucí památkové péče Prahy 10, architekt Jan Vašek. To nejcennější ale v domě zůstalo.

Křeslo Dášeňky

Království Karla Čapka. To se nachází ve třetím patře vily, mezi návštěvníky vzbuzovalo největší obdiv. Dřevem obkládané luxusní pokoje hostily v minulosti slavné pátečníky. Skupina intelektuálů seskupená kolem Tomáše Garrigua Masaryka se scházela v rozsáhlé místnosti vedle Čapkovy pracovny.

Zde se scházeli pátečníci.
Autor: Jiří Marek

V přízemí zase zůstalo křeslo, na němž prezident prý sedával. A druhé, které zase patřilo psovi Dášeňce. V září by se vila mohla otevřít ještě jednou. Termín ještě radnice potvrdí.

V následujících letech bude pokračovat celková rekonstrukce, díky níž interiér dostane svoji původní podobu. Hotovo by mělo být v roce 2021 a z vily se stane muzeum Karla Čapka.

Fotogalerie
38 fotografií