Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi skupují last minute zájezdy. Připlácí si za potápění i hotely jen pro dospělé

Autor: ula - 
10. srpna 2018
06:25

Cestovní kanceláře často lákají na nákup letního zájezdu už na podzim předchozího roku s tím, že nabídka last minute bude omezená. Ale last minute zájezdy jsou i letos a Češi o ně mají větší zájem než dřív. Podle cestovek Češi jezdí na dovolené stále častěji, někteří dokonce několikrát do roka a jsou schopni za vysněnou destinaci utratit více peněz. Navíc přišli také na to, že s německou cestovní kanceláří nemusí za dovolenou utratit desetitíce.

Podle výkonné ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Terezy Pickové ceny last minute zájezdů nyní klesají a Češi o ně mají velký  zájem. Cestovní kanceláře tedy rozšířily kapacity a nabídky.

„Je však třeba počítat s tím, že nejoblíbenější hotely, rodinné pokoje 2+2, hotely u pláže s animačními programy nebo pokoje s výhledem na moře bývají vyprodané už na jaře a výběr je tak omezenější,“ řekla Blesk Zprávy Picková. Češi si je totiž většinou rozebrali při nákupu first minute zájezdů, o které byl zájem také rekordní.

Do Řecka už za osm tisíc

Cenová hladina last minute zájezdů je na zhruba stejné úrovni jako loni. Mění se ale ochota lidí více utrácet. „Průměrná cena námi prodaného zájezdu je pro letošní rok zatím o více jak 300 korun vyšší, než tomu bylo vloni. A meziročně tak vzrostla na 16 097 korun za osobu.  Ochota připlatit si pár stokorun může ve výsledku znamenat kvalitativně mnohem lepší dovolenou, takže nízká cena již není jediným kritériem při výběru dovolené,“ řekl mluvčí CK Blue Style Václav Nekvapil.

Výhodně můžete pořídit například autobusový zájezd do Řecka či Bulharska, který vás vyjde klidně jen na osm tisíc korun na osobu.

Zájem o last minute zájezdy zaznamenala i CK Fischer, kde zájem vzrostl oproti loňskému roku o 20 procent a cestovatelský portál eTravel.cz hlásí zájem o 30 procent vyšší.

„Turisté, kteří vybírají dovolenou na poslední chvíli, se nemusejí obávat, že by si zájezd nevybrali. Cestovní kanceláře totiž reagovaly na stále větší zájem českých turistů o cestování navýšením kapacit až o pětinu ve srovnání s loňským rokem. Také proto je prozatím nabídka zájezdů na následující týdny dostatečná,“ uvedl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.

Video  Krachu cestovky se neobávejte. Spíše si dejte pozor na podvodníky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Češi chtějí výlety a více dovolených

Čeští turisté mají podle cestovních kanceláří také stále větší nároky na kvalitu služeb. Zároveň neváhají zaplatit za doplňkové služby přímo na dovolené, jako jsou výlety, půjčení auta či motorky, potápění nebo ochutnávku místních specialit.

Podle Nekvapila stále častěji vyhledáváme hotely, které jsou určeny jen dospělým, kam nemají přístup děti. Dalším třendem je absolvování více dovolených do roka, proto cestovky zařazují pobyty v Egyptě na tři nebo čtyři dny.

Egypt jen za čtyři tisíce?

Češi už také přišli na to, že pořídit si zájezd přes zahraniční cestovní kancelář, zejména přes německou, je může vyjít levněji než s českou cestovkou. To potvrdil Blesk Zprávám i Jiří Pikrt z portálu NaCesty.cz.

„Ve first minute prodeji jsme zaznamenali až neskutečně nízké ceny, kdy se například letos oblíbený Egypt s all inclusive prodával na týden i pod 4000 korun,“ přiblížil Pikrt cenu, za jakou si můžete pořídit zájezd u cestovky našich sousedů.

isabela.krasna ( 16. srpna 2018 13:35 )

Last minute je něco pro mě. Už jsem koukala na nějaké nabídky a tady: https://www.nev-dama.cz/last-minute bych si rozhodně vybrala. Máte se stránkami zkušenosti? Moc děkuji.

offline ( 10. srpna 2018 13:06 )

To by mělo být všude. Už jsou i oddíly ve vlacích. Ještě by se to mělo zavést u různých památek a podobně. S výjimkou Rotundy svatého Jiří na Řípu, kam smějí děti až od 11 let, jsem se s něčím podobným nesetkal. Děti za to nemůžou, ale bezohlednost rodičů, kteří třeba i s ročním řvoucím miminem vlezou kamkoli, je neuvěřitelná.

dandova ( 10. srpna 2018 08:46 )

Hotely jen pro dospělé, super!

Zobrazit celou diskusi