Čtyři roky po otevření červeného „Céčka“ proudili první cestující do nové linky A. Její výstavba začala v roce 1973 a tehdejší stavitelé se museli poprat s nelehkými výzvami. Trať měla vést přes Vltavu a historické centrum.

Aby se nepoškodily historické budovy, musely být tunely vyvrtány velmi hluboko. Kvůli Vltavě zase byly některé části zpevněny, aby nedocházelo k průsakům vody. Dne 12. Srpna 1978 došlo ke slavnostnímu otevření.

První přestupní stanice

Tehdy trasa vedla z Dejvické (dříve Leninova) na Muzeum, kde bylo možné přestoupit na červenou linku C. V sedmdesátých letech se jednalo o jediné místo v Praze, v němž mohli cestující bezplatně přestupovat. Při prvním spuštěním se také představila sovětská souprava 81-71, která se později rozšířila po všech linkách. Její zmodernizované verze jezdí dodnes.

V neděli 12. srpna vyjede v 11:45 z Dejvické opravená původní verze 81-71 a skončí ve stanici Náměstí Míru. Poslední jízda je naplánovaná v 15:10 z Dejvické: „Již tradičně budou všechny jízdy soupravy doprovázeny hlášením staničního rozhlasu a vozy metra budou řízeny strojvedoucími v dobových uniformách, spadajících do období let zahájení provozu. Pro cestu tímto metrem postačí běžné jízdenky či časové kupony,“ píše se na webu Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Kdy: neděle 12. 8., od 11:45 do 15:10
Kde: Linka metra A, Dejvická – Náměstí Míru
Za kolik: Stačí platná jízdenka

Fotogalerie
3 fotografie