Zatím poslední dva roky byli Pražané zvyklí na to, že městem v srpnu projíždí tramvaj plná mužů převlečených do oděvu řádových sester s podprsenkami na hlavě, letos přišel Prague Pride s něčím novým. Z tramvaje tentokrát na zastávkách vybíhali i vypadávali muži v trenýrkách, kteří tančili, poskakovali a rozdávali kondomy. 

Pojďte, pojďte, jízda je zcela zdarma, revizora tady nepotkáte, jenom mě, drahoušci,“ vyzýval s humorem chlupatý velikán na podpatcích na jednotlivých zastávkách. Odvahu svézt se měla jen hrstka lidí. „Tohle není porno, tohle je Sexposed,“ vysvětloval novým cestujícím.

 „Dost mě to zaskočilo... I bych se svezla, ale raději pojedu klidnou tramvají,“ svěřila starší dáma Marie, která už měla v ruce letáček a kondomy, které rozdávali nejenom polonazí performeři, ale i další členové týmu Prague Pride. Marie ale nebyla jediným zaskočeným seniorem. Do tramvaje nastupovali pak ti, kteří už s duhovou tramvají měli předchozí zkušenost, nebo tací, kteří tak ušetřili za lístek. „Škoda, že tahle tramvaj nejezdí denně,“ smál se pasažér Dominik.

Video
Video se připravuje ...

Duhová tramvaj opět po roce projela Prahou. Letos v jiném duchu! Eva Fornálová

Výstava uvnitř tramvaje

Nejen vystupující se od loňska proměnili. Interiér tramvaje připomínal spíše šatnu. Na tyčích visely pomalované lékařské pláště. „Přizvali jsme ke spolupráci necelých 20 českých umělců, aby skrze pláště symbolizovali symbol, kde se řeší HIV,“ svěřila Barbora Johansson za umělecko-vzdělávací spolek Artedu, který se na akci spolupodílel.

Pokud jste tramvají nejeli a nebo jste si jen nestihli všechny pláště prohlédnout, nezoufejte. K vidění budou ještě během zítřejšího dne od 18 hodin v rámci performance na náměstí Václava Havla. A možná budou na podzim k vidění i v Rudolfinu.

Testování HIV

Cílem projížďky bylo vyzvat Pražany, aby přišli na Prague Pride na testování. Až do pátku je testovací stan na zadním cípu Střeleckého ostrova – od 16 do 19 hodin. Otestují vás zde nejen na HIV, ale také syfilis. V sobotu pak bude jako každoročně probíhat velké testování na Letné, kde kromě testu HIV provedou i test na žloutenku.

Ochutnávka z obnažené cesty:

Fotogalerie
39 fotografií