Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Smrt Petra roztrhaného žralokem: Velký stín, panika a krev. Manželka popsala okamžiky hrůzy

8. srpna 2018
14:53

Na prožitou hrůzu už nikdy v životě nezapomenou. Brutální útok žraloka v Egyptě, při němž zemřel turista Petr (†42) ze Zlínska, viděly na vlastní oči i jeho manželka s dcerou (7). Život jim zachránilo to, že čekaly, až jim plavčík přinese plovací vestu. Zdrcená žena se o hororovém incidentu rozpovídala v rozhovoru s MF Dnes.

K tragédii došlo v pátek, dva dny předtím, než se zlínská rodina měla vrátit domů z patnáctidenní dovolené. Do exotického Egypta jeli poprvé, předtím jezdili převážně po Česku. Na molo se chodili koupat denně, stejně jako ostatní turisté.

Osudného dne Petr šel do vody napřed, zatímco manželka Andrea s jednou z jejich dcer čekaly na molu, až jim plavčík donese plovací vesty. „Petr skočil z mola do vody a jen kousek odplaval. Najednou se otočil, začal zuřivě plavat zpátky. Pořád se otáčel a zoufale se snažil dostat k molu. Zahlédla jsem za ním ve vodě velký stín a manžel zmizel pod vodou. Najednou vyletěl nad hladinu ocas žraloka a vyvalilo se obrovské množství krve,“ popsala stále šoková žena deníku MF Dnes.

Svědkem tragédie tak byla i Petrova sedmiletá dcerka. „V tu chvíli se sbíhali lidé. Odvedli mě na pokoj, a když jsem se ptala, proč za ním proboha neskočil do vody plavčík, řekli mi, že má zákaz, protože stejně nic nezmůže. Naopak má bránit těm, kteří by do vody chtěli skočit,“ doplnila.

V Egyptě jsou mola vedoucí od písečných pláží ke korálovým útesům zcela běžná. Místní se ale koupání na moři přes poledne raději vyhýbají. Turisté by si měli uvědomit, že když někdo plave ve vodě mezi 12. a 14. hodinou, slunce svítí přímo do moře. A když někdo šnorchluje nebo plave, jde z něj stříbrná záře, a to láká žraloky," vysvětlil Blesku starosta Marsy Alam Atef Wagdy. Manželka Petra ale tvrdí, že je před možným rizikem nikdo nevaroval.

Video  Starosta egyptské Marsá Alam: Český turista zemřel po prvním kousnutí  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Petr žil jen pro rodinu

Podle lidí z obce, kde tragicky zesnulý Čech žil, byl Petr pohodový chlap, který žil jen pro rodinu a byl nesmírně pracovitý. „Je mi to hrozně líto. Co teď bude s paní a jejich dceruškami. Jedna je druhačka, druhá jde do devítky,“ řekla Blesku paní Jitka. „Petr byl vyučený automechanik, s tátou měli malý servis. Zrovna se chystali dělat novou fasádu,“ uvedl muž ze sousedství.

Okolnostmi nehody se zabývá egyptská policie i vědci z Káhiry. Není totiž obvyklé, aby žralok zaútočil tak blízko rezortu. Rodina mezitím čeká, než úřady povolí převést tělo Petra do Česka. Poté se s ním plánují rozloučit v úzkém kruhu.