Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ani E-cigarety nepomohly. Požárů od nedopalků neubývá, hasička hrozí pokutami

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Zelenková - 
7. srpna 2018
05:37

Zavedení elektronických cigaret a dalších novinek pro kuřáky hasičům práce neubralo. Počty požárů, které měly cigaretu jako společného jmenovatele, podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralové nijak rapidně neklesají. Největší lesní požár zaznamenali hasiči v roce 2012 u Bzence a s největší pravděpodobností za něj mohl právě nedopalek. Kouření v lese je přitom zakázáno. Viníci hřeší na to, že je těžké je dopadnout. Pokud se to ale podaří, hrozí jim vysoké pokuty.

Letos v červenci měli hasiči napilno. Počet požárů, hlavně těch ve volné přírodě, byl rekordní. Letošek dokonce předčil rok 2015, kdy panovalo velmi suché a horké léto. Celkem hořelo už v 2688 případech. V přírodním prostředí pak hasiči zaznamenali 1262 požárů, i to je sám o sobě rekord. V roce 2015 v červenci hořelo 2523krát, z toho 1194 případů bylo ve volné přírodě. Běžné roky bývají počty poloviční.

Jednou z příčin požárů je nedopalek od cigarety. „Nedopalek může mít až tisíc stupňů. To, že cigarety stojí za velkým množstvím požárů, víme z historie. a musím říct, že to příliš neklesá ani zavedením elektronických cigaret,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

„Například v lesích je zakázáno kouřit celoročně... Nedopalek cigarety často způsobí požár, tam pak hrozí vysoké sankce. Na druhou stranu je velmi těžké viníka dohledat. Když vyšetřujeme příčinu požáru, tak to, že to bylo od nedopalku cigarety, je poměrně snadno zjistitelné, i když samotný nedopalek už na místě není,“ zdůraznila Zaoralová.

Výjezd hasičů i za 600 tisíc

Pokud se viníka podaří najít, hrozí mu vysoké pokuty za výjezd hasičů. „Ten máme zpoplatněný 5600 korunami za činnost jedné jednotky po dobu jedné hodiny. Pokud se prokáže zavinění a máme rozhodnutí soudu, tak vystavíme pachateli účet za celý výjezd. Pokud na místě požáru pracovalo například 10 jednotek 10 hodin, tak je to 5600 krát 10 krát 10, což dělá skoro 600 tisíc korun,“ podotkla pro Blesk Zprávy Zaoralová.

I za největší lesní požár mohla asi cigareta

Jedním z největších českých požárů, který se dostal i do evropských statistik, je požár borového lesa u Bzence v Jihomoravském kraji (v oblasti moravské Sahary, pozn. red.) z roku 2012. U toho se vystřídalo na 1500 hasičů, a to nejen z Česka, ale i ze Slovenska. Hasiči u něj vyzkoušeli poprvé také požární tank.

„Kromě nedbalosti při kouření se nepodařilo zcela vyloučit možnost samovznícení zbytků munice ze sousední střelnice. Zbytky nalezené munice dosud zkoumají experti kriminalistického ústavu Policie ČR. Samovznícení munice ale vyšetřovatelé považují za málo pravděpodobné,“ uvedl tehdy mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

„Šetření dosud zcela nevyloučilo také technickou závadu na lesním traktoru používaném ke svozu dřeva po těžbě, nebo technickou závadu na některém z několika aut, která projížděla po lesní cestě u dolní paseky, kde bylo nalezeno ohnisko požáru,“ zmínil dále Haid.

Celkové počty požárů za posledních pět let:

  • 2013 – 16 563
  • 2014 – 16 851
  • 2015 – 19 685
  • 2016 – 15 730
  • 2017 – 16 249
  • 2018 (zatím) – 13 407

Zobrazit celou diskusi