Historický kolotoč na okraji Letenských sadů v Praze 7 vznikl na konci 19. století. V novodobé historii naposledy svezl návštěvníky roku 2006 a od té doby chátrá. V únoru loňského roku se podařilo odstartovat komplexní rekonstrukci samotné budovy a interiéru, nezbytné je také restaurovat dřevěné koně, které jsou neoddělitelnou součástí celé atrakce.

„Původně optimistický plán otevřít a zpřístupnit letenský kolotoč do konce září roku 2018 se rozplynul v době, kdy byla v prvním čtvrtletí vypsaná veřejná zakázka, do které se nikdo z potencionálních dodavatelů nepřihlásil,“ uvedl pro Blesk.cz tiskový mluvčí Národního technického muzea Adam Dušek. Právě muzeum ve spolupráci s radnicí Prahy 7 loni rekonstrukci zahajovalo. V tomto případě šlo o dílčí veřejnou zakázku na obnovu objektu a technických systémů kolotoče, která měla navazovat na již dříve zahájenou rekonstrukci.

V současnosti je podle muzea vypsané nové výběrové řízení. „Věříme, že koncem srpna budeme znát dodavatele, který do konce první poloviny roku 2019 předá Národnímu technickému muzeu opravený letenský kolotoč. Poté již nebude nic bránit zahájení provozu této unikátní technické památky,“ popsal Adam Dušek.

Co koně?

Součástí rekonstrukce historické atrakce je i restaurování dřevěných koňů, které na Letné vozily generace návštěvníků. V současnosti je podle Adama Duška hotová téměř polovina tohoto „stáda“. Zakázka na restaurování interiéru letenského kolotoče má být hotová na podzim tohoto roku, kdy ji bude Národní technické muzeum přebírat.

Fotogalerie
9 fotografií