Málokterá česká kapela zaznamenala během let socialismu takový ohlas v zahraničí jako Plastic Peopole of the Universe. Kdo by si pomyslel, že koncertní pódia už střídají její členové jedno za druhým už plných 50 let? Byť už nehrají v původní sestavě, stále je co poslouchat, nač se těšit. Přesvědčit se o tom můžete 21. srpna v budově Atria, ulicí Čajkovského 12, při dvouhodinovém koncertu.

Nejen že jsou »Plastici« hudební legendou, která přesahuje hranice naší republiky, ale dodnes, po padesáti letech činnosti, zde hrají lidé, kteří měli významnou roli a zásluhu na tom, že je v naší zemi demokracie,“ uvedl při příležitosti konání koncertu starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS), který spolu s organizací Za Trojku iniciátorem akce. Narážel tím na činnost kapely během socialistického režimu, kdy se stala jakousi „vlajkovou lodí“ československé undergroundové hudby. Řada jejích členů i příznivců se kvůli otevřenému nesouhlasu s režimem dostala i do vězení, v roce 1973 byla její činnost prakticky zakázaná. I přesto kapela stihla kapela nahrát několik alb, a v polo ilegalitě dále vystupovat.

Zlomový rok 1968

Organizace Za Trojku společně s Ústavem pro studium totalitních režimů, který shodou okolností sídlí rovněž na území Prahy 3, chystá v průběhu nadcházejícího školního roku několik programů pro děti a studenty základních i středních škol. Ty by měly být zaměřeny nejen na rok 1968, ale prakticky na celé období normalizace. Podrobnosti programů jsou dosud v přípravě.

V žižkovském Atriu vystoupí kapela Plastic People of the Universe. (ilustrační foto)
Autor: The Plastic People of the Universe/Facebook