Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bratranci (oba †7) se utopili na jezeře Lhota, na tryznu přišly desítky lidí

Autor: ČTK - 
5. srpna 2018
16:55

Kolem 150 lidí se odpoledne sešlo na pietní akci za dva utonulé vietnamské chlapce u koupaliště Lhota nedaleko Prahy, mezi nimi velká část Vietnamců. Kolem dřevěného kříže u lesní cesty účastníci položili květiny a svíčky. Hrála harmonika, někteří lidé tiše zpívali a podle vietnamského zvyku házeli na pietní místo hrsti rýže. Kvůli zapáleným svíčkám na shromáždění dohlíželi hasiči.

"Tuto pietu jsme chtěli zároveň věnovat tématu lhostejnosti," uvedl jeden z řečníků. Podle něj je důležité lhostejnost ve společnosti překonávat a nemlčet, když se děje bezpráví. "Všichni jsme dnes pozůstalí," prohlásil další z účastníků, evangelický teolog Petr Sláma.

Jeden u organizátorů akce svolané přes facebook, Bohdan Bláhovec novinářům řekl, že bylo cílem udělat gesto směrem do společnosti a upozornit na to, kam vede lidská lhostejnost. "Naším záměrem není hledat viníky. Nechceme nikoho pranýřovat," zdůraznil.

"Jsme přátelé a členové vitenamské komnunity, a když jsme se dozvěděli, že je tato akce pořádána, tak jsme přišli," vysvětlila důvod své přítomnosti jedna z vietnamských žen. "Velmi mě dojalo, že tu akci pořádali Češi," dodala.

Okolnosti čtvrtečního utonutí dvou dětí prošetřuje policie. Podle některých médií personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali. Ředitel areálu Robert Nedvěd řekl serveru iDnes, že zaměstnanci areálu Lhota podle něj udělali pro záchranu dětí maximum. Česko-vietnamská společnost žádá vyšetření události.

Dispečink záchranné služby přijal informaci o dvou ztracených sedmiletých chlapcích ve 14:44. Hledání ale bylo neúspěšné. Záchranáři odjeli zpět na základnu po hodině, kde byli připraveni k výjezdu. Opět na místo byla záchranná služba povolána v 16:51, kdy se těla hochů podařilo najít.

Server Blesk.cz s odvoláním na svědky uvedl, že chlapci zmizeli už dřív, matkám ale nikdo nevěnoval pozornost, zaměstnankyně koupaliště se prý ženám vysmívaly. Televize Prima s odvoláním na svědky události uvedla, že se do řešení situace vložili další návštěvníci koupaliště. Pracovnice koupaliště ale podle nich nechtěly vyvolávat chaos a obtěžovat návštěvníky.

Po chlapcích pátrali potápěči i psovodi, nebylo jasné, zda jsou děti ve vodě, nebo na břehu. Nedvěd webu iDnes řekl, že matky dětí personálu neukázaly, kde byly děti naposledy a že mohly být ve vodě. Proto prohledávali jen okolí a do vody se nedívali. Do pátrání byl zapojen také vrtulník s termovizí, který byl ale následně odvolán.

karolin111 ( 6. srpna 2018 01:09 )

Zatím nikde nebylo uvedeno, že si maminky stěžují. Věřím tomu co říká očitá svědkyně a návštěvníci. Dítě se ztratí z dohledu během vteřiny a můžete ho hlídat jak chcete. Kdo nikdy nešel s dítětem kde je více lidí tak neví o čem to je. Nicméně reakce zaměstnanců areálu je otřesná i v případě, že matky třeba kluky ztratily z dohledu. Neumím si představit to jejich zoufalství. Vůbec nechápu zdejší odporné příspěvky. Kde se v lidech bere takový hnus. I když takové lidi je nakonec třeba politovat protože žít s takovou zlobou a nenávistí v duši není žádný med.Chlapců i jejich rodin je mi moc líto. Proti Vietnamcům nic nemám, vždyť ti už jsou vlastně naši.

cznb ( 5. srpna 2018 22:54 )

Co do toho taháš rasismus, mě je u perdele jejich i tvoje národnost, ale zírám co se najde obhájců nez odpovědné a líné kravky, která se ani nenaučí jazyk, kde žije.

cznb ( 5. srpna 2018 20:11 )

Já jsem nikde o mobilu nepsal magore a pokud mi bude v práci někdo vyskakovat, do neumí ani slovo česky, tak mě asi po půl minutě začne srát a dřív než ho vyvedu za límec, tak ho ještě chvilku budu ignorovat a to jen ze slušnosti, protože každý má v tomto teple právo na přehřátí, ale v jeho zájmu je, aby si sám zchladil hlavu a choval se ke mně normálně, pokud ne, tak za límec a ven.

cznb ( 5. srpna 2018 19:47 )

Zatím tady lynčuješ zaměstnance koupaliště jenom ty. Ty lemry nebyly líné hlídat jenom svoje děti, ale i se naučit jazyk státu, kde žijí.

luxardo ( 5. srpna 2018 17:47 )

Kdyby se matky jmenovaly Horáčková a Nováčková zcela jasně by byly obviněny ze zanedbání péče o svěřenou osobu. Pustit daleko od břehu neplavce je totální selhání rodičovské péče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání