Záda, ruce, nohy, břicho – prostě celé tělo mají bráchové pokryté červenými pupínky a puchýři. „Kluci se druhý den, to byl pátek, probudili a byli celí osypaní, hlavně nejstarší Dalibor. Po celém těle měli samé pupínky, měli jsme nejdřív podezření na neštovice,“ říká maminka Věra Novotná (40).

Začalo martýrium, které trvalo několik dnů. „Nemohli jsme spát. Od rána do večera jsme se škrábali. Měl jsem i teplotu provázenou zimnicí. Třepal jsem se chladem, i když venku bylo tak nějakých 38 stupňů,“ postěžoval si syn Dalibor.

Varovala ostatní

Lékařka nakonec neštovice vyloučila. Ukázalo se, že by mohlo jít o nákazu cerkáriovou dermatitidu. Maminka Věra nelenila a oslovila zdravotní ústav i hygieniky. Prostřednictvím sociální sítě také varovala veřejnost před možnou nákazou. „Zatím se ozvalo přes padesát nakažených a počet dále narůstá,“ říká maminka. Blesk zjistil i na místě nákazy, tedy v lokalitě Pacalůvka, několik rekreantů s těly osypanými pupínky… Hygiena již varovala na tomto místě před vstupem do vody.

O jaké onemocnění jde?

Cerkáriová dermatitida je onemocnění, které se u člověka projevuje puchýři a zarudnutím kůže. Je doprovázena intenzivním svěděním, které trvá obvykle několik dní. Často jej doprovází i zimnice a horečka. Způsobují ho drobní paraziti, jejichž životní cyklus je vázán na vodní plže a vodní ptáky.

Jaká se léčí?

Svědění se prostě musí vydržet! Úlevou mohou být nejrůznější chladivé gely, které zklidňují pokožku. Prevencí zase natření celého těla voděodolným ochranným krémem před tím, než do vody skočíte.  

Co na to hygienici?

„V označené lokalitě Pacalůvka byl proveden sběr plžů. Předali jsme je k odbornému vyšetření do laboratoře,“ uvedla ředitelku odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice (KHS) Miroslavu Rýparová a dodala: „Upozornili jsme koupající na možná rizika a nedoporučili koupání.“

Voda je špatná i na Brušperku a Bašce

Cerkárie se objevila i v nádrži Brušperk, navíc je tu vysoký výskyt sinic. „Výsledky laboratorních analýz prokázaly také výrazné zhoršení kvality vody v nádrži Baška. Množství toxických sinic ve vodě dosáhlo hodnot, na základě kterých byl vydán zákaz koupání,“ uvedla hygienička Rýparová.