Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Aplikace zkrouhne čas, který trávíme na Facebooku. Experti: Závislé to nespasí

Autor: Zuzana Zelenková - 
4. srpna 2018
10:30

Kolik času denně strávíte na Facebooku či Instagramu, máte představu? Na minutu přesně to můžete zjistit díky novince, kterou tyto sítě zavádějí. V ovládacím panelu si budete také moci nastavit „budíček“, který vás upozorní, že jste tam déle, než jste plánovali. Zatím ovšem pouze v mobilní aplikaci. Inovaci pochválil pro Blesk Zprávy psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl. Upozornil ovšem, že lidem, kteří už jsou na sociálních sítích závislí, moc nepomůže. Za nejohroženější skupiny přitom označil děti, lidi v těžkých životních situacích a seniory.

Facebook a Instagram na nápad přivedly lékařské a psychologické výzkumy. Chtějí prý ochránit psychické zdraví svých uživatelů. Na sociálních sítích totiž může při neopatrném zacházení vzniknout pořádná závislost.

Nové funkce najdou zájemci v obou mobilních aplikacích. V hlavní části je ovládací panel, který ukazuje průměrný čas strávený na síti. Uživatel si také může zobrazit celkový čas v rámci jednoho dne a nastavit si časový limit. „Budíček“ ho pak upozorní, když čas překročí.

Expertka: Není to žádná výhra

Podle Elišky Vyhnánkové, expertky na sociální sítě, není ovšem zdaleka vyhráno. Jestli bude mít funkce opravdový smysl, ukážou prý až následující týdny a měsíce. Není totiž úplně jasné, kdy přesně platformy novinku spustí. 

„Čas, který trávíme na sociálních sítích, internetu či ‚hraním si‘ s mobilním telefonem je ale samozřejmě velmi důležité téma, kterému je potřeba se věnovat. Považuji to tedy od Facebooku za milé PR gesto. Pojďme si ale rovnou říct, že jak Facebook, tak my všichni tušíme, že se nijak zvlášť používání těchto služeb nezmění. Pokud uživatel nevidí důvod, tak si žádné omezení zapínat nebude. A pokud ano, pravděpodobně už nějak svůj pobyt na sociálních sítích omezuje,“ upozornila Vyhnánková.

Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl vidí jako pozitivní hlavně to, že na sebe novinka  strhla pozornost a otevřela tak celospolečenskou diskuzi o tom, kolik času lidé tráví na sociálních sítích. Pro opravdu závislé už ovšem moc velký přínos nemá, ti prý potřebují odborníka.

„Myslím, že to budou používat lidé, kteří nechtějí spadnout do závislosti nebo ztrácet čas chatováním. Lidé, kteří už jsou závislí, to budou ignorovat nebo vypínat. V širším měřítku něco podobného nabízejí nové iPhony, tam je to podobná situace,“ podotkl pro Blesk Zprávy k problematice odborník.

Podle specialisty může člověk v první řadě zkusit samoléčbu. Nejdůležitější je, aby si uvědomil, že má problém, například na základě podnětů okolí. Závislí lidé prý internetem nahradí aktivity, které dříve měli rádi, uzavírají se do sebe. Začnou mnohdy mít problémy ve škole nebo v práci kvůli nedostatku spánku, jelikož dlouho do noci s počítačem či mobilem ponocují.

Závislost nezlehčujte

„Dneska už se ví, že taková závislost existuje, a my bychom si to měli zvážit, nehodit to za hlavu, nezlehčovat. Nejlepší je si říct, že si dám týden internetový detox, zapomenu na všechny dobré důvody, proč se tam dívat a tím si ověřím, zda bez toho můžu být. Pokud se mě to bude týkat a řeknu si, že nechci být otrokem sítí, tak potom si to budu limitovat,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Kulhánek.

Podle psychologa si „závisláci“ často na internetu vynahrazují absenci důležitých podnětů, něco, co si neumí jinak opatřit: jako blízkost, kontakt, vzrušení anebo jenom zahánějí nudu.

Pokud nechceme, aby děti byly závislé na sítích a trávily svůj život na Facebooku, tak jim to musíme adekvátně vysvětlit. Pokud to nepomůže, tak musíme vyhledat psychologa, psychoterapeuta. Pak se hodně pracuje i s tím, že se hledají jiné aktivity,“ podotkl psycholog.

Nejohroženější z hlediska závislostí jsou děti, senioři, lidé v krizových situacích, třeba po rozvodech, a maminky na mateřské dovolené. U dětí potom upozorňuje expert na to, že rodiče musí dohlédnout, aby si potomci zakládali účty opravdu až po dovršení věkového omezení, které jednotlivé platformy mají. Na Facebooku i Instagramu to je 13 let.

„Chtěl bych vyzvat rodiče, aby dětem vysvětlili, že na sítě opravdu nemají chodit dříve. Argumenty, že to mají i ostatní děti ve třídě, neobstojí. Sítě byly vytvořeny pro lidi, kteří už mají vlastní reálnou sociální síť vztahů vytvořenou. Děti si to ale teprve vytvářejí,“ varoval psycholog s tím, že jsou děti také snadněji psychicky i fyzicky zneužitelné.

vihor ( 4. srpna 2018 13:46 )

Jsou různé typy komunikačních aplikací a ne všechny jsou špatné. Facebook je cíleně vymyšlen tak, aby uživaele nutil neustále na něj reagovat, protože žije z toho, že na něm miliardy lidí zdarma vytváří jeho obsah. Ale tak je to ve spoustě komerčních výrobků zejména amerického původu, na tom je postaven jejich marketing. Do tabáku záměrně přidávají látky, které podporují závislost, do McBlivajzů dávají záměrně hodně soli a tuku, v nápojích je schválně hodně cukru a kofeinu, atd. Dokud bude podstatou komerčního úspěchu maximalizace konzumu, budou firmy produkovat své výrobky i přes mrtvoly. S reálnými vztahy to nemá nic společného. Dobré komunikační aplikace naopak přispívají k vytváření lepších vztahů, protože můžete poznat lidi, které ve svém okolí nenajdete. Nikdo nemůže za to, kde se narodil.

sores ( 4. srpna 2018 12:38 )

Dr.bijí na poplach!! PC je dobrý sluha ale hodně zlí pán!! Děcka už si neumí hrát, nic je nezajímá jiného než PC a rodiče to vítají že mají od nich pokoj! 1 hod.denně max. by měla dětem stačit

Zobrazit celou diskusi