Nápad vytvořit unikátní festival Sound of Silent Movies se zrodil v hlavě Patrika Harvalíka, který provozuje Molo Pražačka a Prague Central Camp. „S nápadem na promítání němých filmů a zejména grotesek jsme si s kolegyní Lenkou Vranou pohrávali už před lety. Přišlo nám, že by bylo fajn vrátit se ke kořenům kinematografie, kdy herci tvořili osobnostní profily a pouze pantomimickým projevem příběhy, děje a emoce,“ popisuje Harvalík. Jenže klasika by nemusela všechny lákat, a tak se zrodil nápad oživit ji současným prvkem - hudebníky, kteří budou naživo před zraky diváků improvizovat.

Soutěžní přehlídka

Celou myšlenku filmu s živou hudbou pak dotvořil Viktor Vilhelm. „Bude se jednat o soutěž. Každý večer zahraje jedna kapela, nebo hudebník nejrůznějších žánrů,“ uvedli pořadatelé, a tak vznikl festival, který nejenom baví návštěvníky, ale také samotné vystupující. Ti mají na konci dvouměsíčního klání, kdy vystoupí jeden po druhém, šanci vyhrát Žižkovský bombardón s 20 tisíci korunami. 

Video
Video se připravuje ...

Takhle vypadal první večer. Eva Fornálová

Obavy vystřídaly ovace

Měl jsem obavy, že muzikanti do soutěže nepůjdou, ale nakonec se přihlásili. Sehnali jsme staré filmy, promítačku a začali vše připravovat. Musím říct, že obdivuji muzikanty, kteří tuhle výzvu přijali,“ svěřil se Viktor Vilhelm, producent festivalu. A nebyl jediným obdivovatelem. „Divím se, že tady něco takového ještě nebylo. Je to perfektní. Nejlepší letní kino, možná i spíše perfektní koncert,“ těšil se ze zážiku návštěvník Karel.

A jak to celé proběhlo? Před zdí, na které se promítal němý film, se usadila první kapela - Atomic Gigolo - se svou elektronickou hudbou, kterou doplňoval trumpetista hrou jako o život. Návštěvníci pak mezi jednotlivými snímky nešetřili hvízdáním a potleskem. Na konci pak odborná porota i návštěvníci dle nadšení ohodnotili kapelu. Každý z porotců mohl věnovat 100 bodů a diváci, jelikož jich je markatně více, jen po deseti. Tím mohli svými hlasy popostrčit kapelu blíže k výhře. O té se ale rozhodne až za pár týdnů, kdy dohrají všichni soutěžící.

Čtvrteční improvizační soutěžení doplnilo v pátek klasické letní kino. Promítaly se, a ještě se budou promítat, Ostře sledované vlaky, Moderní doba, Světlo velkoměsta, Diktátor a Zloději kol. Pro lepší přehled is můžete prohlédnout facebookové stránky ppořadatele. Poslední pátek 14.9. pak na slavnostním vyhlášení znovu vystoupí vítěz celé soutěže.

Fotogalerie
17 fotografií