Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Jsem na dovolené,“ chlubila se známá herečka, vykradli ji. Nezvěte zloděje i vy

Autor: Zuzana Zelenková - 
4. srpna 2018
05:20

Čas letních dovolených je ideální pro zloděje, kteří „vybílí“ byty a domy, varuje policie. Do svých obydlí je lidé sami někdy přímo lákají, když o svých cestovatelských plánech píší na sociálních sítích. Loni na to doplatila například hollywoodská herečka Hilary Duff. Zatímco jezdila se svým synem po Kanadě a informovala o tom na Instagramu, její dům vykradli. Podobnou zkušenost mají také Kim Kardashian nebo Alanis Morissette, zrekapituloval web USA Today. Ani vám se nemusí vyplatit to, že se na Facebooku nebo Instagramu pochlubíte, jak si užíváte daleko od domova.

Léto bylo pro zloděje lákavé ještě před masovým rozšířením internetu. Na dovolenou podle aktuálního průzkumu odjíždí v tomto období až 75 procent Čechů. Jenže teď k tomu řada z nich píše své zážitky na sociální sítě.

Nenechavci si přitom své cíle umí správně vytipovat. Stačí, aby měla „oběť“ veřejný profil a použila hashtag, klíčové slovo, jako: #dovolená, #konečně na dovolené či #začalo nám 14 dní u moře, a může se vrátit do kompletně vybíleného bytu.

Příkladem je loňský problém hollywoodské hvězdy Hilary Duff. V době, kdy jí zloději vykradli dům, zrovna cestovala se svým šestiletým synem po Kanadě a na Instagramu sdílela fotografie z dovolené. Nejspíš to bylo impulsem pro kriminálníky.

Podobně to měla také Kim Kardashian. Tu vykradli v Paříži v roce 2016. Údajný vůdce bandy lupičů tehdy tvrdil, že celebritu sledoval na sociálních sítích. Na to zas upozornil francouzský deník Le Monde.

Odborník: Lidé jsou nepoučitelní

Na problematiku upozorňují také čeští odborníci. I tady prázdné byty a domy lákají zloděje a k jejich vytipování pomáhá čím dál více Instagram či další sociální sítě.

„Lidé jsou stále stejně nezodpovědní a nepoučitelní. Rádi se chlubí výletem či dovolenou mimo domov a masivní nárůst používání sociálních sítí přináší tyto informace do veřejného prostoru. Většina si pak vůbec neuvědomuje, že ohrožuje bezpečí svého domova. Zloději totiž stačí pro rychlý lup pouze dobrá informace a pár minut,“ varuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení ze společnosti Next.

Podle policejních statistik bylo loni v létě nahlášeno více než pět tisíc vloupání do bytů či domů. Škody se vyšplhaly na astronomických 20 milionů korun. Objasnit se prý povedlo asi 22 procent všech případů, přičemž ani to poškozeným nezaručuje, že dostanou svoje věci nazpátek.

Zabránit řádění zlodějů ve svých domovech můžete právě omezením informací v nezabezpečených profilech na sociálních sítích o tom, kde se právě pohybujete,“ doporučil Pavlíček.

To potvrzuje i policie, a proto dává veřejnosti několik rad, jak lépe ochránit svůj majetek.

Policejní rady k dovolené a sociálním sítím:

  • na svou nepřítomnost zbytečně neupozorňovat a zejména na sociálních sítích nezveřejňovat kdy, kam a na jak dlouho odjíždíte;
  • zbytečně nezanechávat v obydlí větší množství finanční hotovosti, šperky, nezanechávat PIN u platební karty, pokud ano, tak uložit do trezoru;
  • neuváženě neupozorňovat na své majetkové poměry;
  • na schránky a domovní zvonky uvádět příjmení v množném čísle a bez titulů;
  • o svém odjezdu informovat pouze příbuzné a případně sousedy, kteří vám budou vybírat poštovní schránku

„Každoročně v letních měsících evidujeme mírný nárůst vloupání do domů a bytů. V zimě pak evidujeme nárůst vloupání do chat,“ uvedla pro Blesk Zprávy policejní mluvčí Eva Kropáčová. Popsala také, kam zloději míří nejčastěji. Policie k tomu prý sice nemá statistiku, ale ze zkušeností ví, že jsou pro zloděje nejzajímavější domy. A to především v klidnějších lokalitách, kde se v okolí nepohybuje tolik lidí, zahrady jsou oplocené a z komunikace či zpoza plotu není do domu vidět.

Kriminalita klesá a s ní i krádeže

Proč zrovna letní měsíce tolik lákají zloděje? „Zloději si ve většině případů domy dopředu tipují a v případě, že zjistí, že v domě není delší dobu pohyb, pak této situace využijí. Nicméně zloději se velmi často vloupávají do domu, i přestože se v něm majitel nachází. V letních měsících také evidujeme případy krádeží ze stanů, v nichž taktéž jeho majitel spí. Zloději i přesto z domů, bytů či stanů odcizí věci ve velké hodnotě,“ podotkla Kropáčová.

Policie také už několik let varuje veřejnost před přílišným sdílením na sociálních sítích. Nebezpečné je nejen zveřejňování informace o odjezdu na dovolenou, ale i fotografování interiéru nemovitosti. „Propojenost sociálních sítí je bohužel tak velká, že nikdy nemůžete vědět, kdo vás prostřednictvím vašich kamarádů sleduje a co o vás všechno ví,“ upozornila mluvčí.

Podle Kropáčové ale kriminalita v posledních letech neustále klesá a stejně je tomu i s vloupáními. Od ledna do června 2018 policie zatím eviduje 1260 vloupání do domu a do bytů 1160. V roce 2017 došlo k 2947 vloupáním do domu a 2518 do bytů.

kombucha ( 5. srpna 2018 13:28 )

A přesně takhle to je i v tý trapárně Prostřeno.Tam slídějí,natáčí se to,ukazuje v telce,jen si dát na dveře ceduli "Viděli jste,co mám doma,račte krást"No když se chtějí všichni předvádět a chlubit,tak není divu,že jsou vykradení

ivoadler ( 4. srpna 2018 14:52 )

Taky jsem na FB, ale adresu ode mne nedostaneš. Takový wool zase nejsem.

pekaaaros ( 4. srpna 2018 11:47 )

Tyhle problémy by nemusely být, kdyby si holky daly na sociální síť i fotku tygříka a lvíčka před dveřmi své rezidence.

Zobrazit celou diskusi