Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Panika na palubě: Hořící telefon vyhnal pasažéry z letadla, vzplál od nabíječky

Autor: base - 
2. srpna 2018
10:22

Drama se odehrálo v úterý v odpoledních hodinách na barcelonském letišti El Prat, když se letadlo společnosti Ryanair připravovalo ke vzletu směrem na Ibizu. V tu chvíli se lidé rozeběhli k evakuačním dveřím a vyskákali na skluzavku, protože v kabině vzplál mobilní telefon. Všichni cestující byli evakuováni. Zprávu přinesl web Mirror.

Hořící mobilní telefon vyvolal nouzovou evakuaci poté, co z mobilu začaly šlehat plameny. Záběry z letadla byly sdíleny na sociální síti dřív, než byli cestující informováni o opuštění letadla pomocí nafukovacích skluzavek.

Lidé začali křičet, když muž, který držel kameru a natáčel hořící telefon, vytáhl láhev s vodou. Záběry turistů, kteří po sobě padali při snaze dostat se co nejrychleji z letadla, byly také sdíleny na internetu. Jeden z cestujících také natočil, jak lidé panikaří, když se letadlo plnilo kouřem.

Nikdo nepotřeboval lékařskou pomoc, i když někteří pasažéři měli lehké odřeniny od nafukovací skluzavky. Nebylo ani nutné volat hasiče.

Následně byli cestující převezeni na Terminál 1, kde počkali na další let, a jejich zavadla byla přemístěna do náhradního letadla.

Nejmenovaný pasažér, kterému mobil vzplál, byl z Nového Zélandu. Telefon byl prý v příručním zavazadle v prostoru nad sedadly.

„Ještěže se toto nestalo, když bychom byli už ve vzduchu,“ řekl jeden z pasažérů. „Naštěstí jsem byl první, kdo otevřel nouzové dveře ještě před tím, než pilot aktivoval nafukovací skluzavku,“ popisoval situaci jiný cestující.

Mluvčí společnosti Ryanair řekl: „Cestující letu ze Španělska na Ibizu byli evakuováni, protože mobilní telefon začal hořet z důvodu nabíjení z externí nabíječky. Ryanair pracuje na organizaci náhradního letadla, aby mohli cestující co nejrychleji odletět.“

Zobrazit celou diskusi