Na rizikové koupání v přehradě nedaleko Havířova upozornila Krajská hygienická stanice. Nejhorší je situace okolo pláže Pacalůvka. Koupající se odcházejí z pláže s vyrážkou, která jim nedá spát a jež může řádně zkazit zbytek prázdnin i letní dovolené.

Podle informací Blesku je lidí se zarudlou kůží a nepříjemnou, svědivou vyrážkou více než padesát. Část z nich sužuje vysoká tělesná teplota, provázená zimnicí. „Vyrážka jen tak nemizí, nedá se s ní snad vůbec nic dělat,“ řekl jeden z postižených.

Podle hygieniků způsobují cerkáriovou dermatitidu drobní paraziti, které přenáší vodní plži, na něž se parazit přenáší prostřednictvím vodního ptactva, například divokých kachen.

Podnět je v současnosti prověřován, byl proveden sběr plžů, na které je vázán životní cyklus parazitů, kteří mohou být původci uvedené nákazy, a předán k odbornému vyšetření do laboratoře. Po získání výsledků bude veřejnost dále informována,“ oznámili veřejnosti hygienici.

Cerkarie je i na Brušperku

Dlouhodobě je horší kvalita vody v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku. Hygienici v ní také objevili cerkarie! Ve vodě se navíc vyskytují ve zvýšeném množství i sinice. Zákaz koupání kvůli sinicím pak vydali v nádrži Baška také na Frýdecko-Místecku.

Fotogalerie
5 fotografií