Ty největší boje snad pominuly. Náměstí Republiky a další místa budou zase průjezdné. Městská část ale s rozhodnutím soudu stále nesouhlasí. Nyní chce jednat se spolkem AutoMat, který proti opatření podal žalobu, a magistrátní komisí pro cyklistickou dopravu o jiném řešení.

Omezení rychlosti kol, které doporučil soud, by podle radnice nebylo vymahatelné. Již umístěné značky v centru se uchovají a upraví podle finálního rozhodnutí, říká Veronika Blažková, mluvčí Prahy 1.

V historickém centru Prahy TSK na popud Prahy 1 nastříkalo bílé značení na chodník. Pražané jsou popuzeni.
Autor: Eva Fornálová

Mezi 10:00 a 17:00 měla kola zakázaný vjezd zejména do oblasti kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí. Městský soud v Praze o zrušení omezení pravomocně rozhodl minulý týden na základě žaloby, kterou podal spolek AutoMat, zastupitel Prahy 1 Petr Kučera (Zelená Pro Jedničku) a další navrhovatel.

Omezení rychlosti

„Praha 1 respektuje rozhodnutí soudu, avšak nesouhlasí s podanou argumentací. Domnívá se, že rozhodnutím soudu byla upřednostněna práva cyklistů před právy chodců na pěších zónách,“ uvedla mluvčí Veronika Blažková. Dodala, že městská část stále považuje zajištění bezpečnosti chodců v centru, kterou omezení zdůvodňovala, za zásadní otázku.

Soud v odůvodnění rozsudku uvedl, že úplný zákaz kol byl nepřiměřeným řešením a mělo se přistoupit k omezení rychlosti. Podle Blažkové však takové řešení nebude vymahatelné, protože v praxi neexistuje možnost rychlost kol měřit. O dalším postupu bude nyní radnice jednat se spolkem AutoMat, který už v minulosti uvedl, že má kompromisní řešení připravené.

Nejprve segwaye...

Odpovědnost za rozhodnutí soudu podle Blažkové nesou i úředníci silničního úřadu, kteří včas nevypořádali všechny připomínky k opatření: „Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký proto pověřil tajemníka úřadu, aby zjistil, kdo za toto pochybení nese zodpovědnost,“ uvedla mluvčí.

Bude policie v budoucnu měřit v centru Prahy rychlost cyklistům (ilustrační foto)?
Autor: Koláž Blesk.cz

Záměr omezení kol v centru před loňskými prázdninami schválila rada městské části. Podle původních vyjádření Prahy 1 mělo omezení mířit zejména proti takzvaným motorovým koloběžkám, které začaly jezdit po centru metropole po zákazu vozítek segway a ohrožovaly chodce. Poté už zástupci městské části hovořili přímo o cyklistech, kteří podle nich ohrožují chodce a obyvatelé Prahy 1 si na ně pravidelně stěžují. Nyní mohou kola v pěších zónách jezdit na základě vydané výjimky.

Fotogalerie
25 fotografií