Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Děti křičely, kolem byl kouř.“ Žena popsala děsivý obraz po pádu letadla

1. srpna 2018
14:23

Nehodu letadla, které havarovalo v úterý krátce po startu v severomexickém státě Durango a kterou přežili všichni lidé na palubě, označují mexická média za „zázrak z Duranga“. Podle leteckého experta, jehož dnes citoval server BBC Mundo, šťastný konec tragické události souvisí se třemi faktory. Všem 99 pasažérům i čtyřem členům posádky se podařilo havarované letadlo včas opustit. 

Podle leteckého experta Guillerma Galvána k tomu přispěl i dobrý stav letadla, jehož trup se po pádu sice rozlomil, ale zůstal pevný. Stroj také naštěstí zůstal v horizontální poloze.

Stěžejní roli podle Galvána sehrála posádka, která správně dodržela postupy v případě nouze a pomohla cestujícím při rychlé evakuaci. Také samotní cestující si podle tohoto experta vedli dobře, když navzdory chaosu a dýmu trosky rychle opustili.

 

 „Když jsme vyjeli na startovací dráhu, viditelnost se velmi snížila. Letoun vzlétl, ale najednou se začal naklánět a pak jsme spadli. Byl to tvrdý náraz, nejprve jsem myslela, že pilot znovu přistál,“ řekla médiím cestující Jacqueline Floresová (47), která cestovala s šestnáctiletou dcerou.

„Všude byly popadané kufry, děti křičely, kolem byl kouř,“ popsala Floresová dramatickou situaci. Náhle ale uviděla díru u křídla. „Rychle jsem odepnula dceři pás a řekla jí ‚musíme skočit‘,“ uvedla pro server BBC Mundo žena, která si při skoku vyvrtnula kotník. „Kotník vůbec nevadí, je zázrak, že jsme všichni přežili,“ dodala.

Přesný počet zraněných zatím není znám, podle guvernéra byly ale jen dvě osoby zraněny vážně. Jednou z nich je pilot Carlos Galván, který se musel podrobit operaci páteře, a druhou je dívka, která utrpěla popáleniny na 25 procentech těla.

Příčina neštěstí se vyšetřuje, podle guvernéra státu Durango ale bylo důvodem nehody zřejmě špatné počasí. Letoun startoval v bouři, takže se mohl stát neovladatelným kvůli silnému nárazu větru.

Zobrazit celou diskusi