Na jihu Prahy pokračuje rekonstrukce Libušské ulice. Objevit se tu mají nové chodníky, přechody pro chodce, zpomalovací retardéry nebo osvětlení. Podle vedení radnice byl život podél tohoto dopravního tahu komplikovaný, místy tu chyběly chodníky na obou stranách a při dopravních špičkách se prakticky nedalo pohodlně přecházet. To všechno má být na konci rekonstrukce během podzimu minulostí.

„Dne 1. srpna začíná druhá fáze rekonstrukce. Dochází ke změně dopravního režimu v tomto okolí, frézy začínají frézovat poslední část úseku Libušské v Písnici, která dosud na rekonstrukci čeká,“ uvedl starosta Prahy-Libuš Jiří Koubek (TOP 09). Konkrétně jde o úsek mezi ulicemi K Mejtu a K Pomníku, kam se nově z Libušské nedá zajíždět. Písnice je nadále neprůjezdná, změna se týká hlavně obyvatel Staré Písnice.

Kruhový objezd místo „odšpuntoval“

Na konci června se v rámci rekonstrukce zprovoznil pro dopravu nový kruhový objezd na křižovatce u Kunratické spojky. Do té doby se v lokalitě od zahájení prací v dubnu tvořily kolony.

„První týdny tu byl chaos, řidiči hledali, jak si zkrátit cestu a projet Písnici. Tvořily se zácpy, Dobronická ulice se stala náhradní cestou za Kunratickou spojku. Od otevření kruhového objezdu byl odstraněn největší dopravní špunt. Zároveň přišly letní měsíce, kdy je provoz obecně menší. Doprava tu teď funguje,“ zhodnotil dosavadní průběh starosta.

Na zbylých dvou třetinách Libušské ulice v Písnici, kde se dělníci pohybují už od dubna, mezitím práce také pokračují. Dodělávají se tu chodníky, položily se dvě ze tří vrstev asfaltu, přičemž ta finální se umístí v průběhu září.

„Průjezd návštěvníků se nemění, od Kunratické spojky pojedou přes kruhový objezd a náhradní cestou do Písnice. Místní lidé se dostanou do každé ulice, ale nikam dále neprojedou. To bude platit až do konce rekonstrukce, kterou očekáváme na přelomu října a listopadu,“ dodal Jiří Koubek s tím, že harmonogram prací se zatím stíhá na výbornou. Po dokončení oprav má být lokalita příjemnější pro řidiče i místní obyvatele. Než se postaví silniční obchvat Písnice, je zapotřebí počítat s tím, že Libušská ulice bude stále velmi vytíženým dopravním tahem.

Fotogalerie
27 fotografií