Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

FOTO: 6 NEJ vil Prahy 6. Navrhli je světoví architekti, byly svědky rodinných katastrof i úspěchů

/
  • 6 NEJ vil Prahy 6
    6 NEJ vil Prahy 6 (Jiří Marek)
    13. srpna 2018 ● 22:41

    Šestá městská část se může pyšnit mnoha světově unikátními vilami. Vybrali jsme proto šest NEJ vil této městské části. Víte, jaká je vůbec nejslavnější pražská vila? Která vilka byla nejkontroverznější? A v které z nich bydlela Lída Baarová s rodinou?

  • 1.

    Nejslavnější vila

    Müllerova vila
    Autor: Jiří Marek

    Jako má Brno vilu Tugendhat, tak Praha má svoji Müllerovu vilu. Na objednávku ji zámožnému Františku Müllerovi navrhl světoznámý architekt Adolf Loos. Nejcennější jsou její vnitřní prostory. Jednotlivé místnosti nejsou uzavřené a volně na sebe navazují. Rodina Müllera se do ní nastěhovala v roce 1930, o 18 let později už bydleli jen ve dvou místnostech. Po únorové revoluci totiž zbytek zabraly státní instituce. 

  • 2.

    Nejtragičtější osudy obyvatel vily

    Vila Lídy Baarové
    Autor: Jiří Marek

    Svoji novou vilu si moc neužila ani Lída Baarová. Slavná česká herečka, kterou si lidé pamatují zejména kvůli pletkám s vrchním nacistickým představitelem Josephem Goebbelsem.  Pro ni a její rodinu navrhl František Žák vilu Neherovskou. Dokončena byla v roce 1938, ovšem její obyvatelé si ji moc neužili. V tomto domě spáchala v roce 1945 sebevraždu sestra Lídy Baarové, Zorka Janů. Maminka tentýž rok zemřela u výslechů. V padesátých letech byli otec Baarové a jeho druhá žena donuceni opustit vilu a odejít z Prahy. 

  • 3.

    Nejúspěšnější vila

    Vila Jana Kodeše
    Autor: Jiří Marek

    Plno radosti a úspěchů se naopak dočkal dům Jana Kodeše. Český tenista zvítězil v roce 1973 v turnaji ve Wimbledonu. O šest let později už na Hanspaulce stála jeho nádherná vila s výhledem do Šáreckého údolí. Za jejím moderním zpracováním stojí architekt Milan Reichl, který ani neopomněl travnaté tenisové hřiště za domem.

  • 4.

    Nejkontroverznější vila

    Vila Petřiny
    Autor: ČTK, Jiří Marek

    V roce 2015 zakoupil funkcionalistickou vilu Jiří Šalda. Rozhodl se, že stavbu nebude rekonstruovat a zbourá ji. To vyvolalo mezi místními a milovníky architektury spoustu nevole. Na protest proti nim vyvěsil na vilu své stanovisko. Ministerstvo kultury se dokonce zabývalo tím, že by se vila z roku 1939 stala kulturní památkou. Nakonec ale v dubnu 2018 přijely těžké stroje a během několika měsíců zůstala z perly funkcionalismu jen hromada cihel.

  • 5.

    Nejopravenější vila

    Dům Palička
    Autor: Jiří Marek

    Jedničku si naopak zaslouží architekti, kteří navrhli velmi citlivou rekonstrukci Paličkovy vily. Jedná se o dům Jiřího a Emilie Paličkových, kteří byli velcí podporovatelé současného umění a architektury. Návrh funkcionalistického domu pro ně vyhotovil holandský architekt Mart Stam. Zajímavostí je, že v zahradě stojí prolézačka Sputnik. Jedná se o originální barevnou prolézačku pro děti z šedesátých let 20. století. Původně měla být zničena, protože nebyla zcela bezpečná, nakonec našla svůj domov na zahrádce této vily.

  • 6.

    Nejzničenější vila

    Chátrající vily v ulici Milady Horákové
    Autor: Jiří Marek

    Oči pro pláč zůstávají všem milovníkům architektury, kdykoliv jdou z Letné na Hradčanskou. Nedaleko sparťanského stadionu straší Roškotova vila. Talentovaný český architekt si vilu z roku 1900 o 30 let později přestavěl podle sebe. Roškot byl ve své době oceňovaný jako velmi nápaditý architekt. Jeho invenční vila by ale měla jít k zemi. Od roku 2014 se čeká na její zbourání. Místo ní by měla vyrůst administrativní budova.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

mirkli: Kodešova vila: Český tenista zvítězil v roce 1783 v turnaji ve Wimbledonu Redaktora může už dělat kde kdo, a proto o tak vypadá!

(13. 08. 2018 23:14)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy