Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zmrzačení i sebevraždy: Vedlejší účinky antibiotik ničí životy, na tyhle léky pozor

Autor: Veronika Šmídová - 
1. srpna 2018
06:20

Silné bolesti, problémy s chůzí a hluboké deprese. I takové vedlejší účinky mohou mít chinolonová a fluorochinolonová antibiotika, která dostanete třeba na zánět močového měchýře. Obtíže bohužel po vysazení léků nezmizí, mohou přetrvávat i léta. To popsaly v červnu desítky pacientů před Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), která aktuálně posuzuje dopady medikamentů. Na problematiku upozorňuje i český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) s tím, že mnoho pacientů i lékařů o možných dlouhodobých rizicích neví.

„Můj obvodní lékař mi předepsal ciprofloxacin a zhruba za deset dnů jsem si všiml, že je něco špatně. Rozmazávalo se mi vidění, cítil jsem se dezorientovaný. Pak přišly silné třasy končetin a ztratil jsem cit v rukách a nohách. Běžné úkony typu zavázat si tkaničku, držet nůž a vidličku nebo se obléct se staly nemožnými,“ popsal britský student Joshua Sutton v červnu na veřejném slyšení Evropské agentury pro léčivé přípravky. Ta se snaží vyhodnotit dlouhodobé vedlejší efekty daných antibiotik, aby mohla případně navrhnout opatření vedoucí k minimalizaci jejich rizik. 

Přehodnocení bylo zahájeno na základě četných hlášení nežádoucích účinků postihujících zejména pohybový aparát a nervový systém.

Objevila se u mě velmi silná bolest šlach na všech končetinách, skončil jsem tak upoutaný na lůžko. K tomu se přidaly problémy s močením a extrémní únava a slabost. Měl jsem problém obrátit kuřecí na pánvi, zakopával jsem o vlastní nohy. Musela se o mě starat máma,“ uvedl dále Sutton, u něhož po měsících částečně obtíže ustoupily, některé ale zůstávají doposud.

Někteří spáchali sebevraždu

Peklem si prošla i Nizozemka Miriam van Staveren. Ta skončila na nějakou dobu dokonce na kolečkovém křesle a dlouho chodila o berlích. „Několik dnů po požití levofloxacinu mě začaly silně bolet obě achilovky. Po čase to tak zesílilo, že jsem nemohla prakticky chodit. Bolest se přenesla i do kolen a levého ramene. Během půl roku se přidaly křeče svalů a záškuby, začaly mi otékat klouby, vypadávaly mi vlasy a nemohla jsem vůbec spát,“ popsala žena. Ta po čase našla na Facebooku skupinu lidí, kteří trpí podobnými vedlejšími účinky.

Někteří z nich spáchali ze zoufalství sebevraždu či ji zvažovali. Jiní chtěli o svých potížích promluvit, ale pro zdravotní problémy se sem nebyli schopní dopravit a nejsou ani schopní telefonovat,“ dodala Miriam van Staveren.

Podobné příběhy odvyprávělo i 40 dalších pacientů z řady evropských států. Některým z nich se kvůli zdravotním potížím rozpadly vztahy, jiní přišli o práci. Jejich trápení ještě zesiloval fakt, že většina lékařů nikdy o možných dlouhodobých dopadech chinolonových a fluorochinolonových antibiotik neslyšela. Pacientům tak nedokázali adekvátně pomoci ani určit, co je vlastně příčinou jejich obtíží. 

Předepisovat jen ve vážných případech

Chinolony a fluorochinolony se přitom nepředepisují zase tak vzácně. Jde o antibiotika používaná u široké škály bakteriálních infekcí – například močových, dýchacích či pohlavních cest. 

„Rozvinuté státy (USA, Kanada, Švýcarsko), které podobný problém v nedávné době rovněž zkoumaly, vydaly doporučení, aby se (fluoro)chinolonová antibiotika používala dosavadním způsobem pouze u závažných a život ohrožujících infekcí. U nezávažných infekcí, např. akutního zánětu močového měchýře, chronické bronchitidy a zánětu nosních dutin, by se měla používat pouze v krajních případech, kdy není vhodné podání jiných antibiotik,“ uvedla k tomu pro Blesk Zprávy Soňa Ždimerová z tiskového oddělení SÚKL.

Podle ní je ovšem problém v tom, že je mezi lékaři povědomí o riziku dlouhodobě přetrvávajících nežádoucích reakcí poměrně nízké. Do budoucna tak zřejmě dojde ke spuštění kampaně, která by odbornou veřejnost vzdělala.

Co se týká rozhodování Evropské agentury pro léčivé přípravky, ta by měla závěrečné doporučení zveřejnit v říjnu 2018. „Přehodnocení má široký záběr, neboť pokrývá celkem 14 účinných látek a bude mít dopad na řádově tisíce obchodovaných přípravků. Česká republika je v této proceduře hlavním hodnotitelským státem. Do hodnocení jsou zahrnuty všechny dostupné údaje – včetně hlášení obdobných případů z ČR, kterých je však jen velmi málo. A závěry hodnocení se budou vztahovat na všechny členské státy EU,“ popsala Ždimerová s tím, že v tuzemsku je v porovnání s ostatními státy spotřeba (fluoro)chinolonů poměrně nízká. 

Jak často se předepisují v Česku?

Nejvyšší podíl (fluoro)chinolonů v poměru k celkovému počtu podaných antibiotik byl zjištěn v Maďarsku (16 %) a na Kypru (15 %), zatímco v Dánsku, Norsku a Velké Británii byly zjištěny hodnoty 3 % a méně. V Česku se podařilo tento podíl snížit z 8 % na 5 %.

To potvrdil pro Blesk Zprávy i lékař Michal Prokeš, který působí jako člen Centrální koordinační komise Národního antibiotického programu. Podle něj se téma správného předepisování antibiotik řeší v odborných časopisech i na konferencích, zároveň se mu věnují i lékařské spolky a sdružení.

Spotřeba chinolonových a fluorochinolonových antibiotik Spotřeba chinolonových a fluorochinolonových antibiotik | SUKL

Domnívám se, že poměrně uvážlivá preskripce fluorochinolonů v ČR (například na rozdíl od Maďarska, kde se jimi evidentně plýtvá) je výsledkem všech těchto snah. Bohužel jsou a vždy budou lékaři, kteří se dostatečně průběžně nevzdělávají. Jistě i u nás existuje značný vliv farmaceutických firem, který nemusí být vždy příznivý, pokud se týká předpisu antibiotik,“ vysvětlil Prokeš.

Odborník zdůraznil, že v některých speciálních případech je ovšem výhodné určité fluorochinolony podat. „Nikoliv však tak často, jak se děje v Česku. Ovšem ve většině zemí jsou spotřeby fluorochinolonů ještě vyšší, rezistence na tato antibiotika tam tak rychle narůstá,“ uzavřel expert. 

Co jsou chinolony a fluorochinolony? 

Chinolony a fluorochinolony jsou syntetická antibiotika používaná u široké škály bakteriálních infekcí. K dispozici jsou v EU od roku 1962 a byly použity k léčbě milionů pacientů včetně závažných nebo život ohrožujících infekcí a těch, které jsou rezistentní vůči jiným typům léčby.

Spotřeba chinolonových a fluorochinolonových antibiotik Spotřeba chinolonových a fluorochinolonových antibiotik | SUKL

Dnes se v EU chinolony a fluorochinolony používají ve více než 120 indikacích včetně různých typů infekcí močových cest, infekcí dýchacích cest, pohlavních cest, gastrointestinálního traktu, kůže, kostí a kloubů.

Nejčastěji používané léčivé přípravky v této třídě jsou ciprofloxacin, levofloxacin, moxifloxacin, norfloxacin a ofloxacin.

Setkali jste se u léků s vážnými nežádoucími účinky? Napište nám Vaše zkušenosti na TIP@BLESK.CZ

Video  Šokující odhalení: V českém medu se našla antibiotika! Ředitel Včelpa tvrdí: Netušíme, jak se to mohlo stát…  - Autor: Petr Soukup, Eva Fraňková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi