Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Honza byl doma se ženou a dcerou, zloděj mu ukradl kolo. Za pomoc nabídl balík

Autor: simao - 
31. července 2018
12:38

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Řadu krádeží kol řešili v posledních dnech policisté v různých koutech republiky. Jan z Prahy - Podolí se však rozhodl vzít spravedlnost tak trochu do vlastních rukou. A na Facebooku sdílel fotky pachatele, který ho o kolo připravil v době, kdy byl Honza doma se svou dvouletou dcerou a těhotnou manželkou. Za dopadení pachatele navíc nabídl slušný obnos - 25 tisíc korun.

„Vyplatím odměnu 25 000 Kč za jakékoliv informace vedoucí k odhalení drzého zloděje, který mi v sobotu v 17:00 odcizil kolo z našeho domu v Procházkově ulici v Praze 4, Podolí,“ napsal Jan na Facebooku. 

„V době krádeže jsem byl doma se svojí dvouletou dcerou a těhotnou ženou. Pes mě zklamal... Na GDPR kašlu..,“ doplnil. Později dodal, že již dostal tip na jistou „smažku“. 

Spravedlnost se tak rozhodl vzít částečně i do vlastních rukou. Policie však v posledních dnech má i s ohledem na další krádeže kol napilno. A to nejen v Praze. 

Ukradené kolo z kempu

Jako poměrně snadná kořist pro nenechavé ruce se ukázala kola i v dalších případech. „Policisté ze Suchdola nad Lužnicí pátrají po dosud neznámém pachateli přečinu krádeže, který z noci 27. července do rána dne 28. července v Chlumu u Třeboně v prostorách volně přístupného kempu odcizil pánské horské jízdní kolo značky CTM, černé barvy,“ uvedla Hana Millerová z Jihočeské krajské policie. 

„Zloděje neodradil ani lankový zámek, kterým bylo kradené kolo uzamčené společně s dalším jízdním kolem k dřevěnému zábradlí chatky. Přeštípnutý lankový zámek zůstal na místě. Neznámý pachatel tak způsobil majiteli jízdního kola celkovou škodu ve výši 20 400 korun,“ podotkla mluvčí v pondělí.

Uviděli recidivistu na kradeném bicyklu

Kradlo se i na Teplicku, tam však již pachatele dopadli. „Z přečinu krádeže se bude zodpovídat v minulosti pětkrát odsouzený recidivista, který minulý týden ukradl horské kolo. Na policisty se obrátil muž, kterému z chodby panelového domu někdo odcizil kolo v hodnotě pět tisíc korun,“ podotkl mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

„Po odchodu ze služebny projížděl s kamarádem Teplice a u Delty v Trnovanech zahlédl muže s jeho kolem. Zavolal proto na 158 a policisté podezřelého muže zadrželi, zprvu sice svou vinu popíral, u výslechu se ale přiznal, že kolo ukradl a chtěl ho zpeněžit. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu s ohledem na jeho trestní minulost až tři roky za mřížemi,“ dodal Vítek.

Pozor na zveřejnění obličeje

Honza zveřejnil na svém profilu fotografie pachatele bez anonymizace. Blesk Zprávy muži zapáskovaly část obličeje. V minulosti totiž zveřejnění fotek zloděje, kterému bylo vidět do tváře, potrestal Úřad na ochranu osobních údajů pokutou 5 tisíc. A šlo o podobný případ. Firma v roce 2011 na svém Facebooku také ukázala tvář člověka, který podle ní ukradl kolo. Proti pokutě se bránila, ale u soudu neuspěla. Obecně totiž platí, že ke zveřejnění fotografie je potřeba i souhlasu toho, kdo je na ní zachycen, tedy i zloděje.

Výjimka v zákoně umožňuje zpracovat osobní údaje bez souhlasu zachyceného člověka. Existují ale dvě podmínky. První je nezbytnost takového kroku pro ochranu práv a právem chráněných zájmů správce osobních údajů. Druhou podmínkou je to, že zpracování osobních údajů není v rozporu s právem na ochranu soukromého a osobního života.

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi