V Praze řádí nesnesitelná vedra, přesto se na Praze 6 zelená krásná dýně. Na křižovatce ulic Čínská a Jugoslávských partyzánů už dva měsíce nabírá na síle a roste. Místní se podivují, jaktože neuschla a nespálila ji psí moč?

Každý večer po desáté hodině dostane kyblík vody od Michala. Ten na ni dohlíží ze svých oken a chodí ji pravidelně zalévat: „Člověka to fascinuje, když vidí, jak se jí daří. Začal jsem ji zalívat, protože se mi líbí věci, které v Praze nejsou běžné. Těch si člověk váží,“ vysvětluje tajemství Michal.

Jedlé plody

Svým počinem dělá radost i místním: „Je to hezký, že tady tak roste. Viděla jsem to i v jižních Čechách, ale v Praze bych dýni nečekala,“ usmívá se kolemjdoucí Zuzana. Rozpínavá rostlina získává obdiv i u samotných zahrádkářů. Podle jejich názoru je s podivem, že je v tak dobrém stavu.

Podle mluvčí Českého zahrádkářského svazu Marta Pawlicová se jedná o dýni plazivou: „Těch je velice mnoho druhů. Je vidět podle barvy, že se má k světu, nestrádá. Bylo by vhodné ji pohnojit, získala by větší sílu. Je s podivem, že je v tak dobrém stavu, že se u ní nevenčí pejsci a lidé ji obcházejí,“ říká s uznáním Pawlicová.

Video
Video se připravuje ...

Na rušné křižovatce vyrostla dýně. Jiří Marek

Pod listy už pomalu zrají první plody a podle mluvčí by mohly být i jedlé: „Jestli jde o velkoplodou dýni, tak stěží do podzimu dozraje, přesto jsou její plody normálně jedlé,“ a zároveň vyzdvihuje práci Michala: „Chce to ocenit pána, který to chodí zalévat. Bez vody by byla rostlinka na odpis, buď by byla malinká, nebo už dávno zahynula,“ vysvětluje Marta Pawlicová.

Fotogalerie
10 fotografií