Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na místě hrůzy: Řecký premiér navštívil obec zpustošenou požárem

Autor: ČTK - 
30. července 2018
14:52

Řecký premiér Alexis Tsipras navštívil v pondělí obec Mati, která byla nejhůře zasažena velkým požárem, jenž před týdnem zdevastoval oblast východně od Athén. Katastrofa si vyžádala 91 obětí, dalších 25 lidí se stále pohřešuje. Tsiprasova vláda čelí kritice opozičních stran i obyvatel poznamenaných oblastí, že na požár reagovala pomalu a neměla připravený evakuační plán.

Tsipras přijal minulý týden za katastrofu plnou politickou odpovědnost a slíbil řadu opatření, která by propříště měla podobné tragédii zabránit. Patří mezi ně například tvrdý postup proti nelegální výstavbě domů mezi zalesněnými oblastmi, která podle úřadů přispěla k šíření požáru.

Tsipras podle prohlášení jeho úřadu strávil v zasažené oblasti asi hodinu, během níž se setkal s místními lidmi, hasiči a představiteli policie.

„Dnes jsem navštívil místo tragédie. Cítím obrovský smutek, ale také obrovskou úctu k lidem, kteří se pustili do nerovné bitvy s plameny," napsal předseda řecké vlády na twitteru.

Očekává se, že se dnes Řekové shromáždí před budovou parlamentu a rozsvítí svíčky na památku těch, kteří před týdnem v pondělí přišli při požáru o život.

Ve čtvrtek byl v obci Mati na návštěvě řecký ministr obrany Panos Kammenos, který tam čelil hlasitým stížnostem rozhořčených místních obyvatel. Opoziční média premiéra Tsiprase kritizovala, že o své cestě do Mati předem neinformoval a vzal dnes s sebou pouze kameramana státní televize. Podle opozice se tím chtěl vyhnout otevřeným protestům místních obyvatel.

Opoziční strana Nová demokracie zdůraznila, že premiér se měl do oblasti katastrofy vydat již minulý týden, a vyzvala odpovědné představitele k rezignaci.

Video  Zničující požár v Řecku: Už 81 mrtvých, mezi zraněnými jsou i malé děti.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi