Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Australský arcibiskup kryl zneužívání dětí, teď odstoupil. Tlačil na něj i premiér

Autor: ČTK, AKu - 
30. července 2018
14:55

Australský arcibiskup Philip Wilson, odsouzený k ročnímu vězení za to, že kryl sexuální zneužívání dětí jiným duchovním, rezignoval na svou funkci. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámil Vatikán s tím, že papež Wilsonovu demisi přijal. Dříve již vyzvala arcibiskupa z Adelheid k demisi řada významných osobností, včetně australského premiéra Malcoma Turnbulla. Wilson je nejvýše postaveným duchovním římskokatolické církve odsouzeným za nečinnost v případě sexuálního zneužívání.

Australský soud uznal v květnu sedmašedesátiletého arcibiskupa vinným, že kryl závažný trestný čin jiného člena církve. Byl jím kněz James Fletcher, který děti zneužíval v 70. letech. Roku 2004 byl usvědčen a odsouzen k osmiletému žaláři za zneužití devíti dětí. Zemřel ve vězení v roce 2006. Wilson u soudu prohlásil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud ale uvěřil svědkovi, který tvrdil opak.

Počátkem července byl arcibiskup Wilson odsouzen k 12 měsícům vězení s tím, že bude moci o podmínečné prominutí zbytku trestu požádat po půl roce od jeho nastoupení. O termínu začátku trestu by se mělo rozhodnout 14. srpna, dokdy soudce zváží, zda bude moci duchovní odpykat trest v domácím vězení.

Arcibiskup od vynesení rozsudku svou funkci nevykonává, odstoupit ale i přes četné protesty odmítal. Uváděl, že na svůj post rezignuje pouze v případě, že soud zamítne jeho odvolání proti rozsudku. Demisi arcibiskupa žádal tento měsíc také australský premiér Malcolm Turnbull.

Římskokatolickou církví v posledních letech hýbou skandály spojené s pedofilií ve více zemích. Papež František opakovaně vyzval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

V sobotu papež František přijal rezignaci amerického kardinála Theodora McCarricka, jednoho z předních představitelů katolické církve v USA, a nařídil mu, aby se do uskutečnění církevního procesu v ústraní věnoval modlitbám a pokání. Bývalý washingtonský arcibiskup čelí obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů.

 

 

certicekjity ( 30. července 2018 19:17 )

 Jak někdo takový může krýt takové nechutnosti.

Zobrazit celou diskusi