Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Firmy marně hledají zaměstnance na tisíce volných míst. Chtějí je obsadit Ukrajinci

Autor: ČTK, pk - 
30. července 2018
14:10

V České republice za dva roky od spuštění vládního programu Ukrajina pracuje 13 300 lidí z této země. Hospodářská komora, která za dva roky vyřídila 3110 žádostí o 17 367 kvalifikovaných pracovníků, chce jejich počet zvýšit. Novináře o tom v pondělí informoval prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle něho jsou tito lidé přínosem pro firmy i společnost. Nastavení projektu Ukrajina umožňuje firmám získat nejvýše 19 600 osob ročně.

Českým firmám se nyní nedaří obsadit 300 tisíc pracovních míst. Podíl nezaměstnaných klesl v červnu na nejnižší úroveň od června 1996. Rekordně nízká nezaměstnanost je podle analytiků největší překážkou růstu ekonomiky.

Komora za poslední rok vyřídila přes dva tisíce žádostí firem o 11 tisíc zaměstnanců. Zájem firem o pracovníky z Ukrajiny se tak meziročně téměř zdvojnásobil, tento trend bude podle odhadů Dlouhého kvůli napjatému trhu práce zesilovat.

„Oceňujeme, že vláda letos v lednu zvýšila kapacity pro přijímání pracovních sil z Ukrajiny. Ale stále je to jen kapka v moři, když zaměstnavatelé potřebují obsadit přes 300 tisíc volných pozic. Zaměstnávání cizinců není dlouhodobé řešení situace na českém trhu práce, ale krátkodobě pomáhá překlenout problémy, při nichž firmy nemají dostatek rukou,“ uvedl Dlouhý. Ukrajinci jsou podle analýzy komory pro Čechy i státní pokladnu přínosem. „Proto chceme s vládou otevřít jednání o zdvojnásobení ročních kvót,“ dodal Dlouhý.

Výhodou vládního programu je podle něj to, že zrychluje přímé zaměstnávání pracovníků, kteří se stávají kmenovými zaměstnanci podniků a mají na stejných pozicích stejné mzdové podmínky jako Češi. Program podle Dlouhého také zabraňuje tomu, aby se na jednom místě koncentrovaly vysoké počty cizinců a eliminuje také mafiánské struktury na trhu práce. Výhrady některých odborářů k tomuto režimu jsou dezinterpretační a manipulativní, uvedl Dlouhý. Odboráři se proti zaměstnávání Ukrajinců v ČR dlouhodobě staví s tím, že zaměstnavatelům jde o levnou pracovní sílu. Podle odborářů o tato místa není mezi Čechy zájem, protože jsou špatně placená.

Zaměstnavatelé si chtějí Ukrajince udržet

Letos v srpnu prvním pracovníkům vyprší platnost zaměstnanecké karty. Ta je vydávána až na dva roky a je vázána na konkrétní pracovní poměr, takže pokud zaměstnanci zanikne pracovní smlouva, ztratí i nárok pobývat na území ČR. Podle šetření komory tři pětiny podnikatelů plánují zaměstnancům prodloužit pracovní poměr po uplynutí platnosti zaměstnanecké karty.

Zaměstnavatelé jsou podle komory se zaměstnanci z Ukrajiny spokojeni, oceňují hlavně jejich pracovitost (82 procent), vstřícnost (41 procent) a snadnou integraci do pracovního týmu (33 procent).

Z přímých a nepřímých daní a odvodů navázaných na zaměstnávání pracovníků zařazených do Režimu Ukrajina přitečou podle analýzy komory více než dvě miliardy korun za rok. Jen na důchodovém pojištění, z kterého se hradí současné důchody, spolu se zaměstnavateli přispívají kolem miliardy korun ročně. Každý Ukrajinec, který dosud získal práci přes tento režim, přispěje na českého důchodce 440 korunami za rok, uvedl Dlouhý.

Zatčení Ukrajince, který organizoval Babčenkovu vraždu.

Taurus70 ( 30. července 2018 21:43 )

 Uredniky do vyroby😂😂😂😂

Virtualhope ( 30. července 2018 17:30 )

 Asi takhle to reknu. Cesi si konecne uvedomili ze nelze pracovat za 12000Kc. Majitele firem jsou nenazrana cunatka ktera chteji pro sebe co nejvice sezenou pracovniky z ukrajiny, kde jejich pasak si vozi sedinku v nejnovejsim modelu auta a ukrajinci berou 100kc a jen diky tomu ze maji zakladnu na ukrajine kde jim patricne nalezi diety za vykonanou praci, ty diety samozrejme vidi jen pasak. A dementni urady furt vymysli houna mam stredni skolu. Strojirensky obor 7 let jsem pracoval ve firme kde me vyhodili za nadbytecnost protoze jsem nebyl kamarad s reditelem, ktery mel mozna ukoncene zakladni vzdelani. Ted pracuji jinde a vyplata ma zpozdeni 20 dni tak mi tady furt nemelte jak je a kolik prace.

tomestve ( 30. července 2018 14:33 )

Vyčistěte Úřady práce,seberte podpory a bude lidí dost! Je jich tam ještě dost a 90% z nich se práci vyhýbají!!! Není důvod sem tahat cizince.

Zobrazit celou diskusi