Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macronova tajná láska? „Není můj milenec,“ tvrdí prezident o vyhozeném bodyguardovi

Autor: jer - 
29. července 2018
05:45

Francouzský prezident Emmanuel Macron (40) odmítl spekulace, že je Alexandre Benalla (26) jeho milenec. Do minulého pátku byl Benalla Macronovým bodyguardem, pak byl ale vyhozen v souvislosti s obviněním z napadení, uvedl Daily Mail. A roztočilo se kolo spekulací, zda v tomto případě nejde ve skutečnosti o něco jiného. Macronovo soukromí přitahuje pozornost dlouhodobě. A to především kvůli o 25 let starší první dámě Brigitte.

Macronův rychlý nástup k moci ve Francii provází i řada spekulací. Jeho osobní profil plnil přední stránky už kvůli vztahu s o čtvrtstoletí starší ženou, která se rázem stala (poměrně oblíbenou) první dámou Francie. Nyní však přišla na řadu jiná pikantnost. Macron totiž tento týden veřejně oznámil, že s Benallou neměl sexuální poměr. Francouzský prezident využil krizové střetnutí s ministry, aby energicky popřel jakoukoli jinou než pracovní spojitost s bodyguardem Alexandrem Benallou.

Syn migranta a napadení v Paříži

Benalla je syn migranta z Maroka, který byl do minulého pátku Macronovým osobním strážcem. „Alexandre nikdy neměl nukleární kódy,“ uvedl Macron, zřejmě v pokusu o vtip, a dodal: „Benalla nikdy nebyl mým milencem.“

Macronova mimořádná odpověď na internetové spekulace se dostala na veřejnost ve čtvrtek. Skandál však odstartovalo něco jiného, než případné milostné techtle - a to šokující video, na kterém Benalla v přestrojení za policistu (kterým není) útočí v centru Paříže na muže a ženu.

Video bylo natočeno během protestu s názvem May Day téměř před třemi měsíci. I když byl incident ihned nahlášen kanceláři prezidenta, vše bylo nejprve zameteno pod koberec - a kritici Macrona míní, že zřejmě v rozporu s francouzským právem. Inkriminující záznamy z kamer se za pochybných okolností ztratily. I díky tomu mohl zůstat Benalla dále zaměstnancem Macrona, nevydrželo to však dlouho.

Video od svědka

Zásadním momentem však bylo až video útoku natočené na mobilní telefon, které vyplulo na povrch před devíti dny. Právě tyto záběry vedly k Benallově vyhození, kauza dopadla i na samotného Macrona. Od té doby klesla důvěra francouzské veřejnosti v prezidenta na pouhých 39 %.

Od loňského května, kdy byl zvolen do funkce, mu věří asi o polovinu méně lidí. A škarohlídi si začali všímat na archivních záběrech i jiné věci. A to výskytu a blízkosti bodyguarda k prezidentovi.

A tak se na sociálních sítích začaly objevovat (mnohdy značně divoké) otázky ohledně vztahu ženatého prezidenta Macrona s mladým bodyguardem. Dříve byl Benalla veřejnosti téměř neznámý. Ukázalo se však, že Benalla se během posledních 18 měsíců stal nedílnou součástí prezidentova veřejného života. A lidé si začali šuškat, že možná i toho osobního.

Benalla při květnových protestech. Kromě helmy nemá policejní výstroj, těžkooděnci jen přihlíží:

Levicový aktivista a řidič ministra

Benallova minulost není obvyklá. Vyrůstal v drsnější čtvrti v Evreux v Normandii. Jako teenager byl levicovým aktivistou, podporoval francouzské socialisty. Postupně se seznámil s člověkem, který ve straně socialistů zodpovídal za bezpečnost, Ericem Plumerem. Ten mu pomohl k zaměstnání blízko vysoce postavených úředníků, včetně bývalého prezidenta Francoise Hollanda. V této době se zřejmě Benalla poprvé setkal s Macronem.

Pro stranu pracoval několik let. V roce 2012, když dělal řidiče ministrovi průmyslu Arnaudu Montebourgovi, ujel údajně od nehody. A dostal výpověď. Benalla se potom několik let živil v Maroku. Když se ale bývalý bankéř Macron stal politikem, založil novou stranu a rozhodl se kandidovat na prezidenta, Benalla se vrátil do Paříže.

Z Macrona a Benally se brzy stala nerozlučná dvojka. Společně prý lyžovali, jezdili na kole, chodili na tenis. Benalla měl také přístup na Národní shromáždění. A dokonce měl mít dle spekulací i klíče od šéfovy osobní rezidence v Le Touquet.

Po vítězství Macrona v prezidentských volbách získal Benalla řadu výhod. Jeho roční plat činil asi 100 000 euro (2,9 milionu kč). Získal také pěkný byt v centru Paříže. Na povel měl také vládní vozidlo s majáky a sirénami. Fotografie z uplynulého roku ukazují, že Benalla stále, jako stín, provázel prezidenta Macrona.

Kompromitující fotky?

Benalla však v několika případech čelil obviněním, že postupoval násilně proti novinářům, kteří se během prezidentské kampaně ptali Macrona na jeho manželství s Brigitte Macronovou. Do své učitelky se Macron zamiloval v patnácti letech.

Benalla není první muž, se kterým měl mít podle spekulací Macron poměr. Dříve se spekulovalo o tom, že neznámý paparazzi fotograf má kompromitující fotografie zachycující Macrona v lese ve společnosti Mathieu Galleta (41), bývalého ředitele Radio France. Macron v reakci veřejně odmítl, že je gay a že by měl někdy v minulosti homosexuální vztah. Existence kompromitujících fotografií se nikdy nepotvrdila.

„Nejsem gay“

Macron však mimo jiné v rozhovoru řekl: „Tvrzení, že muž, který žije se starší ženou, musí být homosexuál nebo skrytý gigolo, je misogynní a homofobní. Kdybych byl homosexuál, oznámil bych to a žil bych tak otevřeně.“

Po utichnutí skandálu s Mathieu Galletem Macronova popularita prudce vzrostla. Později v prezidentské kampani se na mnoha událostech začal objevovat Benalla. Byl k vidění i při vítězném projevu po Macronově zvolení.

Po zuby ozbrojený

Benalla byl mimo jiné i záložníkem policie. Poměrně rychle byl povýšen na podplukovníka a tenhle kariérní postup nyní zaujal. Dokumenty publikované serverem Wikileaks odhalily, že Benalla se během Macronovy prezidentské kampaně snažil vyzbrojit svůj tým výzbrojí, která běžně ve Francii není dostupná. Mělo se jednat o střelné zbraně, neprůstřelné štíty a kouřové granáty.

Úřady mu dvakrát žádost zamítly, požadavky považovaly za nebezpečné. I tak ale Benalla získal pistoli a 2000 nábojů. Poté, co se stal klíčovým členem Macronovy ochranky, došlo k incidentu, který vedl k aktuální krizi. Květnové demonstrace se zúčastnily tisíce studentů. Protestovali proti Macronovým ekonomickým reformám, zejména proti zákoníku práce.

Benalla tvrdí, že byl na akci pozván jako pozorovatel. Policie tvrdí, že žádné takové povolení nevydala. Jak se Benalla dostal k policejní přilbě, pásce a vysílačce, není jasné. Když se odpoledne protest přiostřil, Benalla vyrazil do akce. Udeřil jednoho protestujícího muže a složil na zem jednu z protestujících žen. Situaci údajně přihlíželi policisté.

Benalla se i po incidentu pohyboval v blízkosti policistů:

Práce mu zůstala

Okolnosti ohlášení kanceláři prezidenta jsou nyní předmětem dvou parlamentních vyšetřování. Benalla původně vyvázl jen s neplaceným volnem na 15 dní. Poté se do funkce vrátil. Macron však měl dle kritiků informovat judikaturu o napadení ve chvíli, kdy se o něm dozvěděl.

Když minulou středu server Le Monde publikoval záběry Benallova útoku natočené telefonem svědka, byl Benalla zatčen a obviněn z násilí na civilistech a vydávání se za policistu. Policie prohledala jeho byt i kancelář. O 48 hodin později ho kancelář prezidenta propustila.

Spolu s Benallou byl obviněn také jeho kolega Vincent Crase a tři policisté, kteří údajně ukrývali záznamy, aby nemohly být použity jako důkazy. Macron mezitím označil jednání svých zaměstnanců za „velký, závažný omyl“. Ze skandálu ale viní média. „Máme tisk, který nehledá pravdu,“ řekl Macron. Podle prezidenta je také důležité, co situaci ve videu předcházelo a co následovalo.

hafblaf ( 29. července 2018 22:11 )

O 25 let starší a ještě učitelku, to je silný kafe, ale možná ho učila už od první třídy a měla dost času zapůsobit.

marmat ( 29. července 2018 21:53 )

Za to Vy jste garant seriozního vývoje ........................!!!

gvardeec1 ( 29. července 2018 19:49 )

Co to o je za hnus,která nám určuje naše a Evropy budoucnost? ***i, ožrali a jalové tetky!!!

sores ( 29. července 2018 17:51 )

Ta jeho babi v paruce a suché kůži o tom na 100% ví ale kryje ho, nebo je na obojí chlapec homo!

namoroman ( 29. července 2018 17:20 )

Čtyřicítku !!

Zobrazit celou diskusi