Fotografii zvířete pořídil osmnáctiletý student a na facebooku ji sdílelo více než 7500 lidí. Mahmoud Sahran (18) si při návštěvě zoologické zahrady International Garden v Káhiře všiml něčeho podezřelého. Jedno ze zvířat mělo představovat zebru, ale černá barva na hlavě byla rozteklá a zvíře také mělo o dost menší a méně zakulacenější uši, než by se na zebru slušelo.

„Skončila prohlídka a my jsme se rozhodli, že uděláme několik fotek. Když ke mě přišel, už na první pohled jsem si uvědomil, že to není zebra, ale pomalovaný osel,“ řekl Sarhání. Fotku proto obratem umístil na facebook s úderným vzkazem: „Stupidita v této zemi stoupla natolik, že koupili místního osla a natřeli ho na zebru.

Několik veterinářů v Egyptě rovněž potvrdilo, že šlo o osla. Zoologická zahrada ale obvinění odmítá. „Ta zebra je opravdová, ne natřená,“ řekl ředitel Mohammed Sultan pro egyptskou televizní stanici Youm 7. Dodal také, že se o zvířata dobře starají a pravidelně kontrolují jejich komfort.

Vůdce aktivistické skupiny na ochranu zvířat (PETA) se na fotky také podíval a rozhodně nevěří, že by se o toto konkrétní zvíře někdo dobře staral. „Žádné zařízení starající se o zvířata by nenechalo tak plaché zvíře, jako je osel, vystavené stresu při svazování a sprejování chemikálií, které by mimochodem mohlo vyvolat silnou alergickou reakci. PETA doufá, že si tohoto případu všimnou káhirské úřady a tuto záležitost pořádně prošetří,“ řekla pro CNN vice-prezidentka PETY.

Není to přitom poprvé, co některá zoologická zahrada vydávala osla za zebru. V roce 2009 zoo v Gaze přiznala, že když zebry během ozbrojeného konfliktu uhynuly hlady, nahradila je dvěma pomalovanými osly. Podobně v roce 2013 se návštěvníci zoo v Číně cítili podvedeni, když zahrada vydávala tibetského mastifa, známého také jako tibetskou dogu, za „afrického lva“.

Fotogalerie
15 fotografií