Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka žije spokojeně, vracet se do politiky nechce. Co řekl o OKD a o čem raději pomlčel?

Video se připravuje ...
Autor: zst, ČTK - 
27. července 2018
16:55

Klidný a spokojený. Tak charakterizoval svůj aktuální život bývalý ministerský předseda a exšéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten přišel poslancům do Sněmovny v pátek vysvětlovat, jak to bylo s privatizací OKD. V té době byl totiž ministrem financí. Sobotka také naznačil, že není spokojen s aktuální politickou situací. Z vysoké politiky odešel koncem loňského roku, kdy byl jmenován jeho nástupce. Od té doby se do médií téměř nevyjadřoval.

„Ne.“ To byla jasná odpověď, kterou dal novinářům se smíchem expremiér Sobotka na dotaz, zda mu Sněmovna nechybí a s jakými pocity se do budovy vrací. Sobotka skončil ve funkci premiéra oficiálně 13. prosince, kdy ho nahradil Andrej Babiš (ANO). Z postu předsedy strany už ale odešel o půl rok dříve.

„Popravdě řečeno mi to nechybí, žiju klidný a spokojený život a do politiky se nechci vracet,“ přiznal otevřeně. Sobotku stálo „premiérování“ manželství. 8. června 2017, tedy před více než rokem, vydali s manželkou Olgou, se kterou má dva syny, společné prohlášení. Krátce nato odešel z postu předsedy ČSSD.

Expremiér si pohodu nechtěl kazit ani komentářem k aktuální politické situaci. „Nechci se rozčilovat tím, že bych komentoval aktuální politickou situaci,“ řekl na konkrétní dotaz, jak vidí působení ČSSD ve vládě. Otázku, zda ho skutečně rozčiluje kombinace ANO s ČSSD, pak odbil s úsměvem prostým „už jsem vám odpověděl“. Kvůli vládě ČSSD s ANO opustil koncem března i sněmovní lavice.

Odpovídal čtyři hodiny

Sobotka po své výpovědi novinářům řekl, že odpovídal zhruba čtyři hodiny a pak necelou hodinu kontroloval protokol. „Těch otázek bylo velké množství, ale jak jsem byl poučen, nemůžu uvádět žádné podrobnosti o výpovědi ani otázkách, které mi byly kladeny,“ uvedl. Dodal, že nemá důvod si myslet, že by si komise počínala nekorektně. „Doufám, že se jí podaří zmapovat celé to dlouhé období privatizace OKD, trvala vlastně 28 let,“ řekl.

Sobotka byl v době privatizace zbývajícího státního podílu v OKD ministrem financí. „Jsem přesvědčený i po 14 letech, které uplynuly od prodeje minoritniho podílu v OKD, že všechno proběhlo v souladu se zákonem, v souladu se soutěžními pravidly Evropské unie (...) Je absurdní, že je kritizováno naše rozhodnutí, kdy jsme za minoritní podíl dostali více než čtyři miliardy korun,“ podotkl.

Video  Sobotka vysvětluje privatizaci OKD: Věřím, že všechno proběhlo podle zákona a pravidel EU  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Sobotka dorazil do Sněmovny půl hodiny před začátkem své výpovědi - tramvají s brašnou a v tmavomodrém obleku. Před Sněmovnou způsobně počkal na přechodu na zelenou. Následně se asi 10 minut zdržel s novináři.

Proč přišel až v pátek odpoledne místo v úterý, na které byl pozvaný? „Z úterka jsem se omluvil, protože jsem měl na první polovinu tohoto týdne naplánovanou dovolenou s dětmi,“ prozradil Sobotka.

Metrem jako smrtelník, stěhování zpět na Moravu

Jako premiér se vozil vládní limuzínou, svůj kabinet vyvezl i ve vlaku, v Japonsku usedl do šinkanzenu. Poté se však na sociálních sítích objevila Sobotkova fotografie z metra. „MHD a zejména metrem jezdím po Praze docela často, je to efektivní způsob dopravy. Lidé mě hodně poznávají, občas musím dát autogram, nebo debatovat o současné politice,“ vzkázal tehdy na dotaz Blesku.

A proč ten zamyšlený výraz? „Asi to souvisí s jedním důležitým rozhodnutím, které chci udělat,“ řekl Sobotka Blesku. Na Facebooku pak uvedl: „Rád bych se s vámi podělil o rozhodnutí, k němuž jsem už mnoho měsíců směřoval. Na konci března definitivně skončím ve vysoké politice. Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. 4. budu nadále už jen řadovým členem ČSSD.“

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyměnil vládní limuzínu za metro Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyměnil vládní limuzínu za metro | Facebook

Po odluce od ženy pak koupil byt ve Vyškově. Informovala o tom začátkem roku MF Dnes. Dokud byl Sobotka premiérem, bydlel s rodinou v bytě za sedm milionů v pražských Stodůlkách. Svůj nový byt pořídil za 2,2 milionu v bytovce, která dříve sloužila vojákům. 

pelagie ( 6. srpna 2018 09:04 )

agfor ( 28. července 2018 12:13 )

A proč by si nevykračoval spokojeně. Nakradeného má dost - napřed posranec, pak ministr zlodějny a nakonec vykopnutý premiér.

asijo ( 28. července 2018 11:39 )

V Číně by už dávno zaslouženě skončil na stadioně.

sores ( 28. července 2018 10:36 )

To tak aby šel znovu do politiky vejce Sobotka,zmr.šil co se dalo, sr.a.č.ka kam vítr tam kabát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa