Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Metnar odmítl rezignovat. Ministrova diplomka není plagiát, tvrdí škola

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
27. července 2018
14:05

Šéf obrany Lubomír Metnar se dnes vyjádřil ke své diplomové práci, v které se podle České televize objevily nesrovnalosti. Odmítl, že by šlo o plagiát. K takovému závěru totiž došla i analýza Ostravské univerzity. Ministr prý jen zapomněl uvést citace. Metnar tak nebude rezignovat, jak tomu bylo u jeho bývalých vládních kolegů Malé a Krčála. 

„Rád bych se omluvil jak veřejnosti, tak autorovi publikace, ze které jsem při psaní vycházel, že jsem neuvedl správně citace,“ začal Lubomír Metnar omluvou tiskovou konferenci, na které vyjadřoval k pochybnostem ve své diplomové práci.

„Mým úmyslem nebylo podvádět, před 14lety jsem udělal chybu a mrzí mi to,“ dodal šéf obrany mírně rozechvělým hlasem. 

Svou situaci prý konzultoval po telefonu s premiérem Andrejem Babišem, který čekal na posudek ke Metnarově práci také. 

„Po zhodnocení celé situace a všech dostupných informací jsem se rozhodl, že panu premiérovi svou rezignaci nabízet nebudu,“ odpověděl šéf obrany na dotaz, zda tedy ve vládě zůstane, nebo jestli bude následovat dva předešlé kolegy Taťánu Malou a Petra Krčála, kteří v minulých týdnech kvůli podezření z plagiátorství na ministerské funkce rezignovali.  

Ministr nicméně naznačil, že v minulých dnech o svém odchodu uvažoval. A pokud by analýza jeho práce ukázala, že jde o plagiát, ohlasil by odchod dnes. 

„Znova opakuji, vycházím z posudků, které byly zpracovány, které mou práci označily, že se nejedná o plagiát. V případě, že by posudky označily mou práci za plagiátorství, tak bych rezignoval,“ dodal Metnar před novináři v improvizovaném tiskovém středisku na chodbě ministerstva obrany.

Výsledek posudku se přitom minsitr dozvěděl jen pár hodin před svým vystoupením před médii. Vysoká škola uvedla, že sice Metnar nepodváděl, ale práce by mohla být lepší. 

Nedostatečná práce se zdroji

„Výsledkem posouzení textu je závěr, že se autor práce Lubomír Metnar nedopustil vědomého plagiátorství,“ uvedl mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník. Podle něj první výsledek kontroly Metnarovy práce ukázal, že text vykazuje nedostatečnou práci s citačními zdroji. Jednalo se zejména o absenci odkazů na knihu Petra Musílka z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Na tento dokument ze své alma mater čekal ministr několik dní. Stojí na něm totiž jeho další politická kariéra. Už dříve řekl, že v případě závažných pochybení rezignuje.

„Diplomovou práci analyzuji a očekávám, že se vyjádřím do konce týdne,“ řekl Metnar ve středu poté, co Česká televize uvedla, že jeho diplomová práce obsahuje seznam použitých zdrojů, je v ní ale velmi málo průběžných odkazů. Některé strany jsou převzaty nebo jen mírně upraveny bez jasného vyznačení, že jde o převzatý text.

„Na některých stránkách z této knihy diplomant evidentně čerpá, aniž by odkázal na zdroj. Nicméně práce je řádně uvedena v seznamu použité literatury,“ doplnil k analýze Soustružník. Ke zhodnocení v informačním systému Theses odhalujícím možné plagiáty bylo nutné převést Metnarovu diplomovou práci do elektronické podoby, protože existovala pouze v písemné formě.

Téměř 40 shod

„Kontrola v systému Theses.cz identifikovala 45 případů shody, ze kterých ve 39 případech byla nalezena shoda méně než pět procent. Analýzy se zaměřily na shody s hodnotou 11 procent, které se vyskytly dvakrát, osm procent a šest procent. V každém z uvedených případů se jedná o nekorektní citování zákonů, případně podzákonných norem. Část shod se týká podobnosti se studijními materiály – jedná se o vysokoškolské kvalifikační práce publikované ovšem později nežli práce Lubomíra Metnara,“ uvedl Soustružník.

Dodal, že kvůli zajištění objektivity hodnocení zapojila univerzita do procesu posouzení textu diplomové práce i samotného Musílka, prorektora Vysoké školy ekonomické v Praze a autora ne zcela korektně citovaného textu.

„S ohledem na citační standardy, počet uvedené odborné literatury a zdrojů a celkové zpracování diplomové práce je evidentní, že by práce měla být na vyšší úrovni. Primární odpovědnost za tyto nedostatky je pochopitelně na straně studenta, nicméně částečně i na straně vedoucí diplomové práce, která měla diplomanta odborně směrovat a upozornit jej na absenci citačních zdrojů, stejně jako na oponentovi, který však tento nedostatek v oponentním posudku explicitně uvedl,“ řekl Soustružník.

Babiš je zatím v klidu

Pokud by se prokázalo úmyslné pochybení, Metnar nevylučoval, že na post ve vládě rezignuje. Na výsledek analýzy čekal také premiér Andrej Babiš. Zatím proto Metnara k rezignaci nevyzval.

„S panem Metnarem jsem ve spojení. Použitou literaturu uvedl ve zdrojích a nechal si vypracovat analýzu své práce. Počkáme na její výsledky,“ reagoval v SMS zprávě na dotaz Blesk Zpráv v úterý premiér.

„Jde minimálně o neetické a neprofesionální přebírání cizích zdrojů. Zda to bylo úmyslné, či to reflektuje tehdejší kvalitu pedagogické fakulty, je obtížné říci,“ komentovala práci bývalá šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková. 

Pochybnosti podle odborníka

Podle ČT převzal Metnar ve své práci z roku 2004 na téma „Kolektivní investování“ nejméně osm stran doslovně nebo jen mírně upravené z knih a neuvedl zdroj citace.

„V této práci chybí odkazy na uvedené zdroje. Proto nebylo jednoduché odlišit, co je vlastní přínos a co bylo přepsáno z nějakých zdrojů,“ okomentoval práci specialista Jan Mach z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Už dva ministři padli

Metnar vystudoval Vyšší policejní školu Ministerstva vnitra ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. 

V minulých dvou týdnech kvůli podezření z opisování v bakalářské a diplomové práci rezignovali už dva ministři koaliční vlády ANO a ČSSD. Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD).

mbmb ( 28. července 2018 05:18 )

specialni lide se specialnim platem, majetkem i vzdelanim ! Nejen v CZ i Merklova ma diplomku jako Andrea Veresova - proc liny blb potrebuje titul -

6010 ( 27. července 2018 22:09 )

Metnar o odchodu z ministerstva uvažoval, ale nakonec si to rozmyslel.Bodeť, opustit takový plat, to by byl blázen.Ale že to opět není čistý člověk, to je na bíledni.A to má velet naší armádě, jo? Potěš Pán Bůh.Že mu není hamba.

dopans ( 27. července 2018 16:34 )

Každý moc dobře zná jestli fixloval či ne. Ty jejich okecávačky.

kosmonaut ( 27. července 2018 16:17 )

Nestačí!Nedávno se psalo,že jedna dáma (politička)používala titul Mgr.,aniž by absolvovala nějakou VŠ.Faktem je,že po upozornění toho nechala.Asi si myslela, že se ten titul dává i na střední škole za maturitu.Nu a prý taky nevěděla,že její syn nemůže používat její služební auto i s kartou na benzin jejikož ona sama nevlastní řidičský prúkaz.No a za zmínku taky stojí,že jeden poslanec napsal svou diplomovou práci tak,že tam bylo málo řádků,ale zato dělal větší mezery mezi řádky,aby splnil minimální počet stránek u své diplomky,což bylo podmínkou a tato mu byla uznána!!!Pamatujete si na JUDRa Kalvodu jak dlouho používal titul?

kryssa ( 27. července 2018 15:54 )

Velmi správný názor, už je to ubohé. Jen by mě zajímalo co ti "inženýři" z devadesátých let ze skupiny ODS a pod. udělali se "svými" tituly. Nebo rohlíky zadarmo nebo .....ale to už stačí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa