Hlavní město sleduje čtyřnohé domácí mazlíčky dlouhodobě. Výrazně mu v tom napomáhá povinná evidence psů, kdy je třeba za čtyřnohé mazlíčky uhradit poplatek podle toho, v jaké domácnosti se vyskytují. Částky se liší podle toho, zda se jedná o byt či rodinný dům, popřípadě ve které části se nachází.

Nejvíce psů je v Praze 4

Ze statistiky vyplývá, že nejoblíbenější psí rasou na území hlavního města jsou po křížencích yorkshirští teriéři, za nimiž následují s odstupem jezevčíci a labradoři. Nejčastěji používaným jménem je dlouhodobě Ben. Po Praze se toulá přes 2 tisíce psů, na které páničci takto volají.

Ve vzrůstající oblibě jsou potom především cizí jména jako Max, Rex či Rocky, pro fenky například Jessie, Bella nebo Maggie. Nejvíce psů je evidováno v Praze 4, následuje Praha 6 a Praha 10. Úplně nejméně psů bychom nalezli v Praze-Nedvězí na východě města, kde jich žije cca 40.

S čím statistika nepočítá?

V loňském roce byli z evidence vyřazeni psi, kteří se narodili před rokem 1999. Těch se tou dobou na území Prahy pohybovalo zhruba 20 tisíc. Bylo tomu tak s ohledem na jejich požehnaně vysoký věk. Nikde však není dáno, že někteří z nich skutečně už nežijí. Zároveň statistika nepočítá se psy bezdomovců, kteří nebyli evidováni.

Fotogalerie
4 fotografie