Vstup do soukromého sportovního klubu skoro nenajdete. Musíte chvíli hledat, než se vydáte pěšinkou okolo novostaveb pod Libeňským mostem v Praze 7.  Na bráně do klubu visí cedule, že vstupujete na soukromý pozemek. Pod korunami stromů pak zahlédnete pergolu, pod níž sedí štamgasti a živě diskutují u piva.



Legendární oáza klidu U Budyho má i neméně slavnou minulost. Na pivo sem chodil undergroundový básník Magor a zavítal sem i kníže: „Petr Placák, který podnik vlastní, sem dvakrát přivedl Karla Schwarzenberga. Ten si poctivě vystál frontu a vypil dvě piva. Pozvání podniku odmítl s tím, že si to rád zaplatí," říká hlavní persóna klubu, výčepní Ruda.

Po chvíli se řeč stočí na povodně v letech 2002 a 2013: „Ty první povodně byly horší, celá bouda byla zaplavená a při těch druhých sahala až po okna," ukazuje Ruda a ostatní přikyvují. Přesto klub přežil a stojí zde jako živý skanzen, v němž hosté vzpomínají na doby socialismu. Ne náhodou se zde točil film U mě dobrý.

Bouda z filmu

Členové klubu hned začínají vzpomínat, jak v malé dřevěné boudě seděli čeští herci Jiří Schmitzer, Bolek Bolívka nebo Josef Somr. Vzápětí se řeč stočí k tomu, kdo z místních ve filmu hrál. Do klubu se mezitím trousí hráči volejbalu a na antukovém hřišti zahajují hru.

A proč U Budyho, ptám se šéfa Rudy: „Budy byl férovej a svéráznej chlap. Když se mu někdo nelíbil, tak ho chytil a vyrazil. Byl to on, kdo klub založil. Bohužel letos v lednu zemřel,“ vysvětluje Ruda. Přesto podnik pro sportovní nadšence a milovníky staré hrabalovské kultury funguje dál. Navzdory skleněným domům a developerským záměrům.