Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvracení, závratě i pocení. Jak se připravit na cestovatelskou nevolnost?

Autor: ula - 
30. července 2018
06:19

Vyrážíte na dovolenou, nastoupíte do auta, případně do autobusu či letadla, dopravní prostředek se dá do pohybu... Najednou se vám začne točit hlava, je vám na zvracení. Pravděpodobně vás postihla cestovatelská nevolnost neboli kinetóza. Někteří lidé už vědí, že jim jízda v dopravních prostředcích vadí, někoho může postihnout zničehonic i např. při jízdě na koni nebo potápění. Proč kinetóza postihuje jen někoho? Jak se na ni před cestováním připravit?

Kinetóza vám může znepříjemnit cestování autem, autobusem, letadlem a samozřejmě i lodí. Objevit se ale může i při jízdě na koni, na lyžích, na kolotoči, při houpání na houpačce, při skákání na trampolíně, případně i při potápění.

Cestovatelskou nemoc vyvolávají nízkofrekvenční vibrace, tedy kývání tělem. Velmi často v případě, pokud je kývání tělem současně dvěma různými směry – horizontálně a vertikálně.

 „Každý organismus má několik různých čidel, jako je rovnovážné a zrakové ústrojí, proprioreceptory v končetinách a v žaludku, které vysílají do mozkové kůry vnímané informace. Jsou-li tyto podněty ve vzájemném rozporu, nedochází v mozkové kůře ke shodě informací a začíná podráždění a rozvoj nevolnosti,“ vysvětlují farmaceuti z portálu Lékarnické kapky.cz.

Nevolnost ze stresu

Kinetóza se může časem horšit nebo i zlepšit, záleží na mnoha faktorech - např. na věku, duševním stavu, stresu, někdy kinetózu vyvolají jen zkušenosti s danou situací.

Může postihnout kohokoliv, podle statistik v průměru 5 % cestovatelů. Více náchylné jsou ke kinetóze děti od 2 do 12 let a ženy, především během menstruace nebo těhotenství, nebo osoby trpící migrénami.

Zvracení i přecitlivělost na zvuky

Projevy cestovatelské nemoci jsou individuální, ale mají mnoho společných rysů.

 „Prvním signálem může být porucha rovnováhy a bolest hlavy, jejichž příčinou je podráždění mozkových center. Následuje nevolnost s nutkáním na zvracení. S tím může souviset nadměrné slinění, bledost, studený pot, časté zívání a ospalost. Někteří lidé trpí závratěmi. Tepová i dechová frekvence může být zrychlená. Kinetóza se může projevovat i nadměrnou přecitlivělostí na pachy a zvuky,“ vysvětlují odborníci z portálu Lékarnické kapky.cz

U malých dětí, které své pocity špatně popisují slovy, se může objevit rozmrzelost, plačtivost, studený pot, zívání, odmítání oblíbených pochutin a zvracení.

Jak zmírnit projevy? Nehýbejte hlavou, nečtěte

Kinetózu v zásadě nelze léčit, ale lze několika způsoby zmírnit její nepříjemné projevy.

Jak se tedy vyhnout nevolnosti při cestování?

  • V dopravním prostředku seďte ve směru jízdy a dívejte se dopředu.
  • Při cestování je lepší se usadit do nejméně pohybujících se částí dopravního prostředku (v autě, autobuse nebo v letadle jsou výhodnější místa vepředu, při cestování lodí naopak střední sektor, optimálně v úrovni hladiny).
  • Při jízdě sledujte horizont či jiný vzdálený nepohyblivý předmět, nebo mějte oči zavřené.
  • Minimalizujte pohyby hlavy, např. tím, že využijete hlavovou opěrku, udělejte si pohodlí.
  • Necestujte hladoví ani přejedení.
  • Při jízdě se nedívejte na video, nezírejte do chytrých telefonů a nečtěte. 
  • Za jízdy nekuřte, nepijte alkohol.
  • Zajistěte si čerstvý vzduch - ať už otevřeným okénkem, nebo si nastavte ventilátor

Děti se snažte rozptýlit

U dětí se vyvarujte otázek typu „Nebolí tě bříško?" nebo „Není ti špatně?". Raději se snažte pozornost dítěte od nepříjemných pocitů odvrátit jeho zaujetím – např. vyprávěním pohádky, slovní hry, zpíváním písniček.

U dětí může být výhodné plánovat cestování na večer nebo přes noc, kdy je pozornost snížená nebo když dítě spí.

Zázvor a žvýkačky proti nevolnosti

Pokud už se vám udělalo zle, zastavte a udělejte si čas na krátkou procházku. Příznaky zmizí velice rychle. Ideální je dělat přestávky pravidelně,  cca každé dvě hodiny.

Od kinetózy vám samozřejmě mohou pomoci léky, které dostanete v lékárnách bez předpisu, ale užít byste je měli minimálně 15 až 60 minut před cestováním. Čím dříve si ale lék vezmete, tím rychlejší efekt vám přinese.

Léky proti kinetóze mohou ovšem otupovat, způsobovat únavu či ospalost, takže byste je neměli užívat při řízení. Proti cestovní nevolnosti existují i žvýkačky, mají ale podobné nežádoucí účinky jako léky.

Pokud nechcete brát léky, můžete zkusit doplňky stravy se zázvorem, které nezpůsobují ospalost.

Přečtěte si, jak při cestě na dovolenou převážet psa

Co by měla obsahovat cestovní lékárnička čtěte ZDE >>>

pekaaaros ( 30. července 2018 10:03 )

při jízdě nepijte alkohol. tak když při cestě pijete alkohol, tak to není ta kinetóza ne? to je úplně normální opilecká šavle.

Zobrazit celou diskusi