Do současného místa na Florenci jsme se přestěhovali v listopadu 2017, dům máme pronajatý od rodiny, která jej dlouho vlastnila a chtěla jej k něčemu dobře využít, než bude připraven na rekonstrukci,“ prozrazuje Lenka Vrbová z organizace Jako doma.

Jak to tady chodí?

Komunitní centrum otevírá v deset dopoledne. V létě je přístupné do třetí odpolední, na podzim až do šesté. Dovnitř se dostanou pouze ženy nebo transgender lidé, kteří to mají v bezdomovecké komunitě o poznání náročnější. „Je důležité, aby se zde ženy cítily v bezpečí. Často mají špatné zkušenosti s muži,“ vysvětluje Helena (62), která nás prostorem provází.

Při vstupu se před vámi rozprostře velký prostor se dvěma gauči, na jehož konci v dlouhé nudli stojí sušáky s oblečením. Ženy si tady mohou vyprat své oblečení. Pereme tu i několikrát týdně. Své cennosti si pak zavírají do skříněk, které máme rozmístěné hned v několika místnostech,“ prozrazuje Helena.

Video
Video se připravuje ...

Prohlídka komunitního centra Eva Fornálová

Po levé straně stojí věšáky s oblečením jako v second handu. „Tady je provizorní šatník. Lidé sem nosí oblečení, hygienu i jídlo, za což jsme moc vděčné. Je možné se tady i najíst, máme i potravinovou banku,“ popisuje Helena, co všechno centrum zajišťuje.

Sprcha i postel

Prostory skýtají i koupelnu, ve které se mohou ženy kdykoli během dne vykoupat, i místnost s válendami. „Je to tady uzpůsobené spíše na odpolední siestu, ale využívají to tu i ženy, které v noci pracují. Povlečení a peřiny neustále pereme, aby bylo vše čisté,“ uvádí Helena.

Bezpečný prostor pro ženy bez domova otevřel v listopadu 2017
Autor: Eva Fornálová

Cílem centra je nejen poskytnout azyl a první pomocnou ruku, ale také zapracovat na psychice i sebevědomí zlomených dam. „Spousta holek se díky centru posunulo dál, našlo si práci, bydlení, bylo by škoda to přerušit. Potřebují dál podporu," říká Helena. Chuť do života pak ženy bez domova získávají skrze volnočasové aktivity - posilující, relaxační i terapeutické - mezi které patří jóga, arteterapie, výuka jazyků, divadelní skupina i sebeobrana. Ve volném čase tady ale také šijí a věnují se ručním pracím.

Platy pracovnic jen do konce léta

Poslední a tou nejdůležitější částí, bez které by centrum nešlapalo jako hodinky, je nadšení pracovnic centra, které se kdysi samy octly na samém dně. Dnes navíc pomáhají vyřizovat doklady, dávky, hledat potřebnou pomoc ohledně oddlužení a práv či hledat práci. Jenže finance na uhrazení jejich mezd do konce léta dojdou.

Nejsou granty

„Doposud jsme čerpali finance z evropského sociálního fondu skrz ministerstvo práce, dále z nadací - například Slovak Czech Women's Fund - a financování jsme také zajišťovali vlastními benefičními akcemi a dary od dárců. Granty často nenavazují nebo zkrátka zrovna žádné nejsou a tohle není projekt, který by si finanční udržitelnost zajistil sám,“ vysvětluje Lenka, proč se rozhodli vytvořit online sbírku.

Bezpečný prostor pro ženy bez domova můžete podpořit i vy. Do konce kampaně jim zbývá už jen osm dní, během kterých se rozhodne, zdali se podaří prostřednictvím tohoto místa zachránit další desítky životů. Více informací objevíte tady.

Fotogalerie
14 fotografií