Viditelně rozrušená moderátorka totiž mladého poslance oslovila křestním jménem. Chování Augustové pobouřilo třeba poslankyni Janu Černochovou. „Asi nová doba. Marcela Augustová teď v Událostech, komentářích oslovila poslance familiárně ‚Mikuláši‘. Nechce se mi věřit, že by ČT pod tlakem konkurence měnila standard a vyjadřovala sympatie k politikům tak neprofesionálním způsobem? Považuji to za přešlap, byť by ‚Marcela‘ byla třeba jeho tetou,“ nechala se slyšet na sociální síti.

V tom s ní souhlasí i renomovaná jazyková lektorka a mediální poradkyně Jana Postlerová (75). „Ve zpravodajství a publicistice by se to nemělo stávat. Divákovi to pak může připadat, že moderátor má k respondentovi blízko, je s ním familiární a tudíž mu může nadržovat. Moderátor tak může oslovit maximálně kolegu nebo nezávislého komentátora, ale ne politika reprezentujícího nějaký názor,“ říká Postlerová.

Podobný způsob moderování prý není v Česku zažitý, nicméně ve světě se nejedná o nic výjimečného. V případě Augustové, ostřílené profesionálky, to ale lektorka skutečně považuje za přešlap. „Připisuji to nervům, které provázejí její novou úlohu moderátorky Událostí, komentářů. Je to přeci jen jiná disciplína, než jakou Marcela dělala donedávna v hlavních Událostech, toto je hodina celá nabitá rozhovory, kdy musí moderátor udržet maximální soustředění,“ dodává Postlerová.

Fotogalerie
18 fotografií