Vymáhání zákazu cyklistů v pěších zónách v centru Prahy od 10 do 17 hodin se nejspíš o nějaký čas posune. Městská policie má k podobě značení výhrady, dělníci tedy budou muset značky opravit. Teprve až bude osazeno všechno správné značení, může zákaz kol začít platit. 

Jednalo se o dílčí úpravy na tabulích. Tyto se projednávají s městskou částí Praha 1 s odborem dopravy. A záleží na tom, jestli se ztotožní s městskou policií, že by k úpravě projektu mělo dojít. Ale jednalo se opravdu o drobnosti,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková Českému rozhlasu.

Záměr zakázat kola v centru Prahy schválili radní Prahy 1 před loňskými prázdninami. Cyklisté podle nich totiž ohrožují bezpečnost chodců. S tím však nesouhlasí pražský magistrát: „Z dostupných dat neplyne, že by navrhované opatření mělo průkazný dopad na bezpečnost chodců,“ píše se ve vyjádření magistrátu.

Nevhodné bílé čáry

Pražany kromě samotného zákazu pobouřila i podoba značení - bílé čáry na dlažbě v historickém centru. Ty se zdají nevhodné i památkářům. „Bílá barva poutá pozornost a potlačuje charakter dlažby, který je pro centrum Prahy typický. Z fotografie je patrné, že nerespektuje jednotlivé prvky uličního interiéru. Jeho umístění je voleno čistě technicistně. Pro památkovou péči představuje negativní zásah, který by jistě šlo navrhnout citlivěji,“ hodnotí počin Jiří Skalický, ředitel Odboru památkové péče hlavního města Prahy.

Stejně jako památkáři a Pražané reaguje i primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnčová (ANO). Ta v dopise vyzvala starostu Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) k přepracování. „Žádám, abyste se se svými experty znovu poradili a našli nový a lepší způsob, který nebude narušovat estetiku náměstí Republiky, a následně mě o tom způsobu neprodleně informoval," vyzvala primátorka starostu Lomeckého v dopisu.

Omezení jízd kol má platit ve všední dny mezi 10:00 a 17:00 platit v pěších zónách zejména kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí. Cyklisté tam budou muset ze svých kol sesednout a vést je. S vymáháním zákazu se začne po kompletním dokončení dopravního značení.

 

Fotogalerie
50 fotografií