Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V podezření z opisování je i ministr Metnar. Babiš čeká na analýzu

Autor: ČTK, zst - 
24. července 2018
20:53

Po Taťáně Malé (ANO) a Petru Krčálovi (ČSSD) má problémy se svou závěrečnou prací na vysoké škole další z členů Babišova kabinetu. Tentokrát je to exministr vnitra a nyní ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Nejde prý ale přímo o typické plagiátorství. Informovala o tom Česká televize. Premiér na dotaz Blesk Zpráv uvedl, že je s Metnarem v kontaktu a počká na výsledky analýzy ministrovy práce.

Neuvedl zdroje, ze kterých čerpal, chyběly i přímé citace. Tak informovala veřejnoprávní televize o závěrečné práci Lubomíra Metnara z roku 2004 na téma „Kolektivní investování“.

„Jde minimálně o neetické a neprofesionální přebírání cizích zdrojů. Zda to bylo úmyslné, či to reflektuje tehdejší kvalitu pedagogické fakulty, je obtížné říci,“ komentovala práci bývalá šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková. 

Metnar si proto chce svoji práci znovu prostudovat a v případě, že se podezření z plagiátorství potvrdí, nevylučuje rezignaci. Ministerstvo obrany také uvedlo, že Metnar ruší kvůli změně pracovního programu svou středeční návštěvu Slovenska.

„S panem Metnarem jsem ve spojení. Použitou literaturu uvedl ve zdrojích a nechal si vypracovat analýzu své práce. Počkáme na její výsledky,“ reagoval v sms zprávě na dotaz Blesk Zpráv premiér Babiš.

Nejméně osm stran je podle ČT úplně převzatých z knihy, nebo je text jen mírně upraven, aniž by bylo jasně vyznačeno, že jde o převzatý text. „V této práci chybí odkazy na uvedené zdroje. Proto nebylo jednoduché odlišit, co je vlastní přínos a co bylo přepsáno z nějakých zdrojů,“ řekl specialista Jan Mach z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Metnar podezření z plagiátorství označil za překvapení. „Jsem si byl jist, že veškeré zdroje jsem uváděl,“ řekl ministr. „Na tu diplomovou práci se ještě podíváme. Probereme například s oponentem této práce, který na univerzitě nadále působí,“ řekl také mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník.

Média v posledních třech týdnech upozornila na podezření z plagiátorství v diplomových pracích bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) a bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD). Malá z toho důvodu rezignovala 9. července, Krčál před týdnem. Oba své práce na českých univerzitách odevzdali v době před rokem 2008, kdy se ještě plagiáty neodhalovaly pomocí speciálního softwaru.

fotrpjotr ( 25. července 2018 01:16 )

Jako bývalý vysoce postavený soudruh a milicionář musíš být na to hrdý.

19jirka74 ( 24. července 2018 23:54 )

Tenkrát Kalivoda nebo jak se jmenoval z ODA musel taky skončit...

19jirka74 ( 24. července 2018 23:51 )

Já myslel konečně pořádnej ministr..

lynx ( 24. července 2018 23:31 )

Srá.či! Vypral bych je, hovada, všechny! Jen Andrej ve Švajcu asi neopisoval. Měl spoustu důležitých "úkolů"!!! Neměl na to, prostě čas.

j.p.toman ( 24. července 2018 23:02 )

Co Čech, to opisovač ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa