Východ z metra Florenc do ulice Za Poříčskou branou se minulý týden radikálně změnil. Zatímco řada kolemjdoucích novou podobu kvitovala kladně, majitelé vozidel se hlasitě ozvali. „Kde se teď máme točit? Vždyť je tu slepá ulice. To snad není možné,“ stěžovala si Marie, obyvatelka tamější ulice.

Praha 8, která společně s Divokými matkami a architekty z CCEA MOBA místo proměnila o 180 stupňů, se snaží rozhořčené řidiče uklidnit. „Detailní umístění mobiliáře v této oblasti budeme ještě ladit s ohledem na potřeby místních. Nicméně prostor pro otáčení tu je, pokud budou všechna auta parkovat v souladu se zákonem,“ ubezpečuje Petr Vilgus, místostarosta Prahy 8.

Využijte prostor u zásobovací rampy, radí radnice

Truhlíky přitom ani nezasahují přímo k vozovce. Metr a půl od nich je volný prostor. Stejně tak na plácku zůstávají dvě vyhrazená místa. Ta ovšem neslouží jako točna. „Jsou tady dvě vyhrazená parkovací místa městské policie, na kterých by jiná auta stát neměla. Pokud si vzpomínám, u zásobovací rampy obchodu Billa je dostatek prostoru,“ odkazuje Vilgus na vhodné místo, kde se mohou místní s automobily otočit. 

Video
Video se připravuje ...

Ukázka toho, že i teď se tady dá otočit. Eva Fornálová

Architekti nepochybili

Někteří lidé si stěžovali, že teď nemají kde parkovat, ale jedná se o chodník. A na chodníku se přece parkovat nesmí. Chápeme, že místo bylo neudržované, a tak jej lidé využili jen jako točnu. Musí si na to zvyknout,“ prozradila Yvette Vašourková za architekty z CCEA, kteří před dvěma lety proměnili na několik měsíců prostory pod Negrelliho viaduktem coby projekt Viadukt kreativní. 

Chodci jsou nadšeni

Negativní ohlasy se mísí s těmi pozitivními. „Auto nemáme, takže k situaci se ani nemohu jako řidič vyjádřit. Čekám tady jen na partnera, než přijede. Jsem mile překvapená, puch je pryč a nemusím stát v metru,“ prozradila Kateřina, která seděla opodál a četla si. Pod záštitou přilehlého kulturního centra Barák by tady navíc do budoucna mělo pravidelně ožívat malé tržiště.

Fotogalerie
11 fotografií