Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mírný trest pro vraha školačky (†14) v Doubici: Verdiktu přihlíželi rodiče a babička zavražděné

Autor: uá, lm - 
24. července 2018
13:13

Devatenáct let v kriminále stráví bývalý novinář Martin Ch. (35) za loňskou vraždu dívky (†14) v Doubici. Soud ho v úterý uznal vinným a poslal ho do vězení se zvýšenou ostrahou. Martin Ch. se u soudu bránil, že dívku nechtěl zabít a je mu to líto. Bylo mu to ale málo platné…

V úterý u soudu zazněly závěrečné řeči účastníků, odpoledne byl pak vynesen rozsudek. Martina Ch. soud uznal vinným z vraždy čtrnáctileté dívky, pokusu o vraždu její kamarádky a výroby dětské pornografie a poslal ho na 19 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Státní zástupce pro něj přitom požadoval 20 až 23 let.

Tragická událost se odehrála loni v září. Nejprve muž podle obžaloby zaútočil na starší dívku, které bylo v té době patnáct let. Dívka při škrcení ztrácela vědomí. Když se mladší z nich vrátila z procházky se psem, použil na její ochromení elektrický paralyzér a začal ji také škrtit. Obě pak svázané přesouval do různých částí domu.

Čtrnáctiletá dívka útoky nepřežila. Dívčino tělo schoval muž ve sklepě pod podlahu. Starší z dívek pak naložil do auta a odvezl ji do 20 kilometrů vzdálené České Kamenice. Dívka utrpěla řadu zranění svědčících o tom, že byla škrcena. Nezletilá trpí podle zpráv posttraumatickou stresovou poruchou a její zapojení do běžného života je téměř rok od skutku nemožné.

K soudu v úterý přišli i rodiče a babička zavražděné, kteří požadují za nemajetkovou újmu téměř čtyři miliony korun. Za pozůstalé pronesla závěrečnou řeč Klára Long Slámová, která je zastupuje. "Nic nemůže nahradit jejich ztrátu. Ztráta vlastního dítěte je pro každého rodiče nepředstavitelná, zvlášť když k ní došlo při vraždě. Nemohli se s ní rozloučit, nemohli to čekat," uvedla. Podle ní obžalovaný neprojevil žádnou lítost a o celé tragédii mluví, jako by se ani nic vážného nestalo a on za ni vlastně ani nemohl.

"Využil toho, že ho matka mladší dívky považovala za otce kamarádky, připravil je o jedinou dceru, talentovanou, krásnou. To nic nemůže nahradit. Nijak nepřispěl ke zmírnění následků, naopak svým postojem a chováním citovou ztrátu pozůstalých prohloubil," pokračovala dále s tím, že jeho dosavadní projevy u soudu vyznívaly spíše tak, že se pozůstalým vysmívá. "Zavražděná dívka byla při vědomí, uvědomovala si, co se děje, ten způsob byl zvlášť trýznivý," dodala a uvedla, že obžalovanému by i přes jeho dosavadní bezúhonnost měl být uložen výjimečný trest.

S tím ale Martin Ch. nesouhlasil. "Ten čin je tak neomluvitelný, že i kdybych se omlouval, jak bych chtěl, neodčiním to. Nejsem tak bezcitný, výčitky jsou obrovský. Pobyt ve vězení je pro mě trestem," nechal se slyšet. Prý si nebyl vědom, že i krátkodobé škrcení může vést ke smrti a dívce nechtěl ublížit, jen ji chtěl "zajistit". "Snažil jsem se spolupracovat s policií, nechtěl jsem nic zastřít, mohl jsem důkazy hodit do kamen, mohl jsem utéct, nic z toho jsem neudělal."

Obhájce Martina Ch. u soudu uvedl, že obžalovaný nesouhlasí s kvalifikací trestného činu. Advokát citoval z výpovědi obžalovaného i ze závěrů znalců pasáže, které podle něj dokazují, že obžalovaný nezabíjel s úmyslem. "Mechanismus, který obžalovaný použil, mohl vést k zástavě srdce. Je otázka, zda to věděl. Běžný laik to neví, že škrcení může vést k zástavě srdce. Jakýkoli útok na krk nelze považovat za pokus o vraždu," uvedl. 

"Není žádný důkaz, že by chtěl tu mladší zavraždit. Neměl v té době kontrolu nad svým životem, chtěl spáchat sebevraždu. Jestliže vyvíjel proti mladší násilí, tak jen proto, aby ji znehybnil a mohl odvézt starší do nemocnice. Jednal zkratkovitě, agresí," vysvětlil dále. Obhájce proto navrhl, aby soud Martina Ch. uznal vinným za těžké ublížení na zdraví a zabití. Zdůraznil také, že obžalovaný nebyl dosud trestán, vedl řádný život, všeho lituje a poškozeným se omluvil. 

 

 

 

 

 

 


Hannz ( 24. července 2018 16:33 )

Nizky trest pro vrazdici zrudu. Ale dalsi vrah pro Šalamouny, ktery z nej budou chtit udelat nevinnyho stejne jako u vraha Kramnyho.

Monikay ( 24. července 2018 14:29 )

Fuj jak někdo může hájit takové obludy.

Brnooo ( 24. července 2018 14:06 )

Mně nejde do hlavy, proč není trestaná i starší holka - holka se špatnou pověstí jak spousta lidí vypovědělo a hlavně ta, která vlastně byla strůjcem toho, že tam mladší zůstala přes noc, když lhala matce té mladší. Kdyby starší měla takové psychické problémy jak uvádí obžaloba, zbavila by se koně, kterého od něj dostala. Jistě je i kůň připomínkou celé situace. Ono v 15 nebo 16 si libovat v SM a ještě se tím chlubit není úplně normální.

hejhej ( 24. července 2018 13:36 )

Chladnokrevný vrah - zrůda,nemá mezi lidmi žít. Škoda, že byl zrušen trest smrti, zrůdu budou živit v kriminále z peněz daňových poplatníků. Vodu a suchý chléb až zemře!!!!!

Dannero ( 24. července 2018 13:32 )

v Americe už by z kriminálu nevylez a nebo by dostal rovnou trest smrti, tak když jsou naši soudcové k ničemu a naletěli mu na jeho řečičky, doufám že mu to muklové a dozorci v base pořádně osolí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání