Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kolem Atén zuří požáry: Zničené domy, stovky evakuovaných a dým nad památnou Akropolí

Autor: ČTK - 
23. července 2018
18:11

V okolí Atén v ponělí vypukly dva velké lesní požáry, které si vynutily evakuaci stovek lidí. Západně od řecké metropole ohnivý živel již zničil desítky domů a aut. Podle meteorologů se očekává, že kvůli silnému větru a vysokým teplotám se požáry dál rozšíří. Do boje proti ohni bylo nasazeno přes 200 hasičů s více než šesti desítkami protipožárních vozidel. Ze vzduchu je podporuje několik cisternových letadel a vrtulníků, informoval na svých stránkách řecký hasičský sbor. Podle něj bylo za posledních 12 hodin nahlášeno 14 požárů v lesních porostech a zemědělských oblastech.

Nejhorší je situace v hornaté oblasti zhruba 50 kilometrů západně od Atén, kde požár donutil stovky místních obyvatel opustit své domovy, zejména letní sídla. Dým z něj zakryl v průběhu dopoledne oblohu až nad aténskou Akropolí.

Záznam řecké televize Skai ukazuje oblaka dýmu, hořící zahrady u domů a obyvatele, kteří z místa ujíždí ve vozech a na mopedech. Hustý oblak dýmu dnes ráno doputoval až nad aténskou Akropoli. Hašení podle úřadů hatí silný vítr, který plameny rozdmýchává.

Odpoledne vypukl požár také na svazích pohoří Pendeli východně od Atén, kde bylo nasazeno v úvodu 50 hasičů s 20 protipožárními vozidly. Plameny se snaží uhasit také tři cisternová letadla a jeden vrtulník. Oheň je na některých místech vzdálen jeden kilometr od obytných stavení. Očekává se, že i tam bude nutné přistoupit k preventivní evakuaci místních obyvatel.

Lesní požáry jsou v Řecku během suchých a horkých let běžné. Dosud nejhorší požár si v roce 2007 vyžádal na jihu Řecka více než 60 obětí.

Zobrazit celou diskusi