Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mafie na Slovensku: Kokain v bednách s banány a praní peněz v Tatrách

Autor: pk - 
23. července 2018
14:40

Dovoz drog z Latinské Ameriky, jejich maskování prodejem banánů a praní špinavých peněz na Slovensku. Šéf mezinárodního drogového kartelu Silvio Aquino se podílel na významné části obchodu s kokainem v EU, informuje server Investigace.cz. Aquino si podle serveru pořídil za obrovské nelegální příjmy ve Vysokých Tatrách hotel, ve Starej Lesnej si postavil vilu. O byznysu měla vědět i jeho slovenská manželka. Mafiánský boss byl krátce před výslechem u soudu zavražděn, dovoz drog to ovšem nijak neochromilo. Na kauze pracoval i v únoru zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak.

Před třemi lety zavražděný drogový boss Silvio Aquino byl hlavním podezřelým v kauze, o které se velmi rychle začalo mluvit jako o největším drogovém procesu v dějinách Belgie. Vyšetřování obchodu a pašování kokainu zahrnovalo 34 obviněných a mezi zabavenými věcmi bylo více než osm milionů eur: v hotovosti, drogách a automobilech. Proces trval déle než čtyři roky a konečný verdikt padl 1. února 2017.

Velkou část kokainu převážela rodina Aquinových přes Rotterdam. To by vysvětlovalo, proč se tedy Holandsko stalo v posledních letech evropskou vstupní branou pro latinskoamerický kokain.

Drsný muž se slovenskou manželkou

Rodina Aquinových se do Belgie přestěhovala v druhé polovině 60. let. Silvio Aquino se narodil a žil se svým italským otcem v malebném belgickém městě Maasmechelen. Jeho jediné oficiální a známé povolání byla práce v pizzerii. 

Poprvé byl zatčen v Belgii v roce 1998 kvůli mezinárodnímu obchodu s drogami. Následně v roce 2004 v Holandsku za únos muže, který mu místo kokainu prodal moučkový cukr. O deset let později byl zatčen v Belgii kvůli zločineckému spiknutí a vývoz 6,5 tuny extáze do Austrálie. 

Holohlavý a hladce oholený Silvio Aquino měl vzhled tvrdého muže. Sám tvrdil, že mu jde hlavně o zabezpečení vlastní rodiny. „Jsem z ulice, unášel jsem lidi. Nechci problémy, chci jen dobrý byznys a vydělat tak peníze pro svou rodinu,“ říkal svým přátelům. 

Měl za manželku Slovenku Silviu Liškovou. Byla pro něj pilířem života. Pojmenoval po ní luxusní vilu v belgickém Maasmechelen, kde spolu žili. Dům byl dokonale zabezpečen kamerovými systémy. 

Silvio opíral svůj byznys o rodinu, kartel vybudoval s bratry. Měl pevně danou strukturu, každý měl jasně danou svou pozici. Možná i proto trvalo dlouho, než se o něm policie dozvěděla. Navíc byli velmi opatrní. Akce domlouvali jen osobně, aby nikdo nemohl odposlouchávat telefony a zásadně používali jen své přezdívky a kódovací jazyk

Při vyšetřování se ukázalo, že za osm měsíců, po dobu, kdy policie mafiánskou rodinu sledovala, dovezli do Evropy 2400 kilo kokainu. Za prodejní cenu 29 tisíc eur za kilo a po odpočítání nákladů by si organizace dokázala za toto období vydělat nejméně 20 milionů eur. Odhaduje se, že množství kokainu, které v roce 2014 dovezli, tvořilo 5 % kokainu v Evropě. 

Kokain v banánech z Kolumbie

Přístav v Rotterdamu, který rodina využívala pro svůj byznys, odbaví kolem 11 milionů kontejnerů ročně. Pouze pět tisíc z nich dokážou celníci zkontrolovat. To činí z přístavu „otevřenou bránu pro drogy“.

Mafiánská rodina pašovala kokain převážně z Kolumbie. Využívali k tomu banány, které patří do zásilek rychle se kazícího produktu. Celý proces se tak urychlil, protože úředníci většinou nechtějí riskovat, že se dodávka kvůli prodloužené kontrole zkazí. 

Aquinovci našli i způsob, jak předat banány s kokainem. Vytvořili síť spolupracovníků v Holandsku, Belgii a dokonce i na Slovensku. Banány prodávali do obchodů s potravinami. Je možné, že se podobným způsobem dostala jedna špatně zpracovaná zásilka kokainu i do pražského Lidlu. 

První zastávkou kontejnerů nebyl Rotterdam, ale Antverpy. Tam měly být vyřizovány celní záležitosti. V Rotterdamu se pak již o zkontrolované kontejnery nikdo nezajímal. 

Pomáhali komplici na celnicích 

Podle soudního spisu se kartel spoléhal na dva antverpské zaměstnance v přístavu. Ti se měli postarat o hladký průběh celních záležitostí. Marinus Simons a Sabina Nestorová tak pomohli dostat se Aquinovcům na úplný vrchol. 

Když policie zjistila, že Nestorová a Simons jsou komplici Aquinovců, rozhodla se udělat v jejich společném domě prohlídku. V domě nalezli luxusní nábytek, šperky, auta a další věci. Jejich hodnota přesahovala 100 tisíc eur. 

Praní špinavých peněz v Tatrách 

Aquinovci se snažili tak velké množství nelegálně vydělaných peněz zlegalizovat. To je zavedlo do Starej Lesnej na Slovensku. Silvio Aquino poznal obec přes manželku Silvii. Ta tady dříve pracovala v hotelu, který se Aquinovi zalíbil.

V září 2012 oznámil Silvio Aquino majiteli rezortu, podnikateli Pavlu Miškovovi, že rezort koupí za tři miliony eur. Pavel Miškov v minulosti zbohatl díky tomu, že patřil k blízkým lidem Alexandra Rezeše, bývalého majitele Východoslovenských železáren (VSŽ). Dnes Miškov vlastní několik společností a pozemků v jižní Evropě. 

Prodej hotelu Silviu Aquinovi prošel oficiálně přes účetního Vezia Di Passia. Hotel koupil přes svoji společnost Aringo NV. Tak se stal Di Passio oficiálním kupujícím. 

Soud transakci při koupi hotelu označil za strategii, aby nebyl spojován s praním špinavých peněz. 

Podle všeho si Silvio Aquino v hotelu zařídil něco jako slovenskou operační základnu. V roce 2012 a 2013 poslal několikrát svou manželku, aby do hotelu přivezla peníze z Belgie. 

Ve Starej Lesnej si Silvio Aquuino s manželkou začali stavět moderní luxusní rezidenci s garážemi a bazénem. Dnes je téměř hotová a v katastru je zapsaná na Silviu Liškovou.

Vražda před výslechem u soudu

Šéf celého kartelu Silvio Aquino se konce svého procesu nedočkal. Dne 24. srpna 2015 šel s manželkou přes zalesněnou oblast nedaleko Maasmechelenu. Několik útočníků ho obklíčilo a zastřelilo. Manželka vyvázla se zraněními na tváři. 

Za vraždu jsou stíháni členové klanu Hamidovičovců. Podle soudního zdroje byla vražda důsledkem nepodařeného únosu. Vrahové měli dostat od Aquina peníze za dodávky kokainu. Výpověď Silvia Aquina před soudem byla naplánovaná jen několik dní před tím, než byl zavražděn. Členové jeho klanu na rozsudek stále čekají. 

Manželka Silvia Lišková se odmítá k tématu vyjadřovat a právníci Aquinovců, Nestora a Simmonsové neodpovídají na žádné otázky.

Slovenský premiér Pellegrini vysvětluje, co mu to vypadlo na tiskové konferenci z kapsy:

Video  Slovenský premiér Pellegrini vysvětluje, co mu to vypadlo na tiskové konferenci z kapsy.  - Facebook.com/pellegrini.peter
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 


 





doktormediciny ( 23. července 2018 16:34 )

Ti Cehuni vsetko to najlepsie

Zobrazit celou diskusi