Policisté v Ostravě zachraňovali v sobotu odpoledne dva tonoucí muže. Jednoho z rozvodněné řeky Ostravice vytáhli při vědomí. „Druhý skončil v bezvědomí v nemocnici. Celkem se na jejich záchraně podílelo šest policistů," řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.

Jednatřicetiletý muž si chtěl v řece v Ostravě-Hrabůvce zaplavat. Podcenil ale sílu proudu řeky, která měla vinou vytrvalých dešťů v minulých dnech stále zvýšenou hladinu. Proud jej strhl a muž se chytil plovoucího dřeva. O 14 let starší muž skočil do vody, aby mu pomohl. I jeho ale proud strhl a začal se topit.

Svědci události přivolali policisty, kteří se snažili oba muže z vody vytáhnout. V případě muže držícího se dřeva to bylo jednoduché. U druhého byla záchranná akce naopak mnohem dramatičtější. Policisté museli pomáhat i svému kolegovi.

Oživovali ho 30 minut

Policistu několikrát strhl proud, další kolegové se jej pomocí záchranného lana snažili udržet nad vodou. Nikdo z nich nevěděl, kam vstupuje, kalná voda prvnímu policistovi sahala nad hrudník, kameny, po kterých se snažili dostat k tonoucímu, byly kluzké," dodala mluvčí. Dodala, že po několika minutách se podařilo tonoucího muže z vody vytáhnout.

Od zachránce ho pak převzali hasiči a záchranáři, kteří okamžitě začali s jeho oživováním. Po třiceti minutách se podařilo u muže obnovit srdeční činnost, a mohli ho tak odnést do sanitky.

„Tam však došlo k opětovnému selhání srdce a resuscitace musela pokračovat. Posádce se nakonec podařilo znovu obnovit pravidelný srdeční rytmus pacienta a v kritickém stavu jej transportovala na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice," uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Mladší muž byl ošetřen na místě a převoz do nemocnice odmítl.