Slepá ulice Za Poříčskou branou se mění k nepoznání. Dříve ji využívali lidé z okraje společnosti i někteří kolemjdoucí jako veřejné toalety. To se ale Praha 8 rozhodla změnit, a to společně s aktivisty, kteří před dvěma lety stáli za letním kulturním centrem u Negrelliho viaduktu. Nyní přivádí k veřejnému životu opuštěný vstup do metra Florenc. 

Věřím tomu, že ulice Za Poříčskou branou má to nejhorší už za sebou. Vznikla studie architekta Igora Kovačeviće na celkovou rekonstrukci, která byla předána Technické správě komunikací, a ta chystá její realizaci,“ prozradil místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus, že se tady chystají ještě další změny.

Video
Video se připravuje ...

Hluché místo u Florence se probouzí k životu. Konec močového odéru a dealerů drog, těší se Praha 8 Eva Fornálová

Na zdi u vchodu do metra byla před pár měsíci vymalována velkoplošná malba. Nyní zde přibily i velké dřevěné truhlíky s vysázenými květinami, které místu dodají na atraktivitě. „Chtěli bychom, aby tohle místo sloužilo i pro lidi, kteří si koupí v obchodě svačinu a dojdou si ji sem sníst. Budou tu lavičky i stínění pod plachtou,“ prozradila Yvette Vašourková za architekty z CCEA, kteří se s Divokými matkami podílí na proměně zdejšího zákoutí. 

Právě Divoké matky se do budoucna budou starat o zdejší rozvetlou flóru. A to ne jen tak náhodou. Na dvoře přilehlé chátrající budovy totiž vedou kulturní centrum Barák, které ožilo také teprve nedávno.

Močový odér je pryč

Přijde vám konzumace jídla ve zdejším prostoru nemyslitelná? Močového odéru už se bát nemusíte. „Ulici jsme několikrát kompletně čistili vodou. A dnes ráno ještě přijela odpadová služba, která má na starosti Karlín, kteří to tu ještě jednou umyly. A jsme domluvení, že tohle místo bude pravidelně pod kontrolou,“ svěřila Zuzana Kolková, která vede přilehlé kulturní centrum Barák, o kterém jsme také nedávno psali. 

Přesto se nabízí otázka, zda se přece jen aktivisté nebojí, že si tamější kolemjdoucí nespletou truhlíky s pisoáry. „Toho se vůbec nebojíme. I u Negrelliho viaduktu nám každý říkal, že se tam budou lidé vyměšovat. Po vyčištění prostoru se tak ale nestalo. Doufáme, že to ve stejném vzoru vyjde i tady,“ říká optimisticky Yvette Vašourková.

Fotogalerie
21 fotografií