Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš o sporu s Italy: Sejdeme se po dovolené a přesvědčím je. Migranty řešil i v Senátu

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
18. července 2018
17:17

„Milý Andreji, promluvme si.“ Že italský premiér Giuseppe Conte napsal svému českému protějšku, to zjistil Andrej Babiš prý v půl páté ráno, když se díval na poštu. Conte ho kvůli tomu, že odmítl pomoci Italům s přerozdělením migrantů, vyzval k osobní schůzce. Nyní se hledá vhodný termín, podle Babiše přijde po dovolené. Přesvědčit od Conteho se nenechá, naopak prý zkusí předsvědčit Itala. Debata o migrantech se přitom dnes za Babišovy přítomnosti odehrála i v Senátu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ochoten mluvit se svým italským protějškem Giuseppem Contem o řešení nelegální migrace do Evropy. Chce ho přesvědčit, aby přistoupil na české stanovisko k migraci, řekl dnes novinářům v Senátu. Conte však prý nepřesvědčí jeho. Babiš navrhl schůzku na konci července, kdy ale italský premiér nemůže. A tak se prý sejdou patrně až po dovolené. 

Babiš dnes řekl, že v noci dostal Conteho dopis, v němž ho zve na návštěvu Itálie. Český premiér navrhl termín setkání 30. července, jelikož ale italský premiér nemá podle něho čas a bude patrně ve Washingtonu, bude se hledat jiný termín. „Hledáme nějaký nový termín, asi po dovolené. Ale určitě budeme reagovat písemně a budeme se snažit vysvětlit naši pozici, která je dlouhodobě stejná,“ řekl Babiš.

Babiš: Rozdělování migrantů není cesta

Babiš neočekává, že by po schůzce s Contem mohl změnit názor na migraci. „On mě nepřesvědčí, ale já se budu snažit přesvědčit jeho,“ řekl novinářům. Za nejlepší způsob řešení problému s migrací označil český premiér ukončení násilí v Sýrii a rekonstrukci blízkovýchodní země, z níž kvůli válce utekly miliony lidí - tedy jakýsi Marshallův plán pro Sýrii. „Většina lidí chce žít doma, tam, kde se narodili. A jestli tam budou žít v normálních podmínkách, tak proč by šli někam jinam,“ řekl.

„Budeme se snažit přesvědčit ostatní členské země a hlavně ty na jihu, že cesta přijímání ilegálních migrantů a rozdělování lodí do jednotlivých členských států skutečně není způsob, jak řešit ilegální migraci,“ uvedl.

Promluvme si, milý Andreji

Conte otevřeným dopisem reagoval na Babišovo víkendové odmítnutí italské žádosti o pomoc se skupinou 450 migrantů. Podle italských médií Conte mimo jiné pozval Babiše do Říma, aby si o italském návrhu na evropský přístup k řešení nelegální migrace promluvili.

Conte žádal o víkendu země EU o pomoc se 450 migranty zachráněnými v sobotu ve Středozemním moři z rybářské lodi. Některé státy mu vyhověly, ale český premiér to odmítl. Podle Babiše musí Evropa vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jenom zhoršuje. Stejně se český premiér vyjádřil dnes v Senátu.

Conte na jeho dřívější výroky reagoval slovy o cestě legality a společné odpovědnosti. „Kdo vstoupí do evropské země, vstoupí do Evropy. A nikdo z nás si nemůže myslet, že to zvládne sám! Promluvme si, milý Andreji. Zvu Tě do Říma, jestli chceš, abychom probrali italský návrh na evropský přístup (k migraci),“ zakončil dopis italský ministerský předseda.

Italové pod tlakem migrační krize

Itálie se v posledních letech potýká s masovým přílivem migrantů z Afriky a už dlouho žádá EU, aby jí s náporem uprchlíků pomohla. Česká republika společně s dalšími středoevropskými zeměmi odmítá přerozdělování běženců na základě evropských kvót a prosazuje zejména důslednou ochranu vnějších hranic EU a také pomoc v těch státech, odkud migranti připlouvají.

„Není řešením ad hoc rozdělování migrantů, jak to nyní žádá Itálie. Podobný přístup je kontraproduktivní, a proto jej nebudeme podporovat. O tom, koho do naší země přijmeme, budeme rozhodovat sami,“ řekl Babiš.

Video  Uprchlíci riskují své životy i životy svých dětí. Takto jim z přeplněných člunů pomáhají záchranáři.  - Reuters
Video se připravuje ...

Babiš si dnes před senátory pochvaloval spolupráci s premiéry v rámci V4. A i v Senátu se pozastavil nad dopisem od Conteho. „Migraci máme na stole každý den. Dnes těsně před půlnocí přišel dopis od pana premiéra Conteho, který reaguje na moje vyjádření k tomu, že my skutečně máme jiný názor na řešení migrace než např. Itálie. Z hlediska nelegální migrace se dosáhlo společným úsilím částečně migraci zastavit,“ připomněl Babiš dění na západobalkánské trase. 

„Navzdory tomu, že Evropa mění názory na migraci a v podstatě dochází na naše slova z roku 2015, tak to jednání bylo velice složité a celou Evropskou radu, hlavně Itálii, blokovala s odvoláním se na to jednání o migraci, které probíhalo od osmi večer až do rána,“ ohlédl se za Evropskou radou z konce června, o níž podával senátorům zprávu. 

Babiš si pochvaloval, že o reformě azylových zákonů se musí rozhodovat jednotně, konsensem. „Tím pádem se nebude opakovat situace z roku 2015, kdy jsme byli na úrovni ministrů vnitra přehlasováni (...) Konsensus nad budoucí podobou azylového systému je pro nás zásadní. I proto, že zajistí udržitelnost nového rámce. A ten musí být funkční a současně odolný proti zneužívání. Jeho pilířem bude plná kontrola nad vnějšími hranicemi Evropské unie,“ věří Babiš.

Senátor Hampl: Dokud se Afrika nedá do pořádku...

V následné senátní debatě přitom padala řada názorů ohledně nekončící migrační krize. Senátor Václav Hampl(za KDU-ČSL a Stranu zelených) navrhl Marshallův plán pro změnu pro Afriku. „Dokud se Afrika nedá po ekonomické stránce trochu do pořádku a s ekonomickou stránkou souvisí i správní aspekt, aby se tam peníze neztrácely, tak skutečně migrační problematika bude velký hlavobol do budoucnosti,“ varoval.

„Od roku 2014 tady někdo vykládal o kvótách. Nesmysl. My jsme řekli: Kvóty ne. Je potřeba to řešit. Ty modely jsou. Ty lodě nemají vyplout. Je absurdní, když létají ilegální migranti do Tripolisu (Libye - pozn. red) letadlem a potom jdou na loď. Tam chodí ty lodě neziskových organizací a hlásí: Tady jsme, přijďte. Ti ilegální migranti, oni zaplatili za naději za lepší život. To je cesta do pekel. To znova opakuji. To je problém. Velký problém,“ říkal během debaty dále Babiš.

Bublan: Ti lidé jsou i za našimi dveřmi, musíme pomoci

Exministr vnitra František Bublan (za ČSSD) vyzýval k solidaritě. Vadí mu přitom Babišův přístup „zvítězili jsme, povinné relokace nebudou a my nikoho nepřijmeme, nás se to netýká“.

„Mně to přijde, jako když někdo pořádá nějaký koncert a napíše tam vstupné dobrovolné, a my na tento koncert jdeme, ale nic nezaplatíme, protože je to dobrovolné, takže nás se to netýká. Měli bychom nějak přispět. Vím, že přispíváme na mnoha místech a snažíme se finančně pomoci i pomocí policistů atd. Ale tady toto už je věc, že tito lidé třeba na území Itálie nebo na moři jsou, a teď už jako nic nepomůže, že někam posíláme nějaké peníze. To už je blízko nás. Ten člověk, který potřebuje pomoc, je skutečně jako za našimi dveřmi, takže dobrovolnost neznamená, že řekneme, že se nás to nedotýká, ale měli bychom být nějak vstřícní,“ upozornil Bublan.

„Chápu zase pana premiéra, že řekl větu, že je to cesta do pekel, když nyní třeba budeme reagovat na italskou žádost. Já se trošku bojím, že cesta do pekel je někde jinde,“ dodal exministr s narážkou na dění v Maďarsku, kde z pomocníků migrantům (nevládních organizací) udělali nepřátele státu.

Video  Šéf Komise Juncker nebyl na sumitu NATO ve formě, museli ho podpírat  - Reuters
Video se připravuje ...

Štěch připomněl Junckerovo vrávorání

Snadné to však podle předsedy Senátu Milana Štěcha nemají v současnosti ani zastánci EU, mezi něž zařadil i sám sebe. „Dostáváme velkou ránu do týlu, když televizní stanice ukazují pana Jean-Claude Junckera, jak se pohybuje ve stavu, který nazývají ty stanice... Nebyl jsem tam, nemohu citovat, ale stanice, že prostě je tam opilství apod.“ poznamenal Štěch po Babišově zprávě.

Junckerovo chování dle něj působilo velmi neprofesionálně a výrazně snížilo důvěru lidí v instituce EU. „Myslím si, že k tomu nemůžeme být lhostejní. Máme zodpovědnost a lidé to kritizují (...) Z rozhovoru s občany jsem zaznamenal, že skutečně si z toho dělají srandu a že to tu Evropskou unii celou snižuje. Víme, že na tom vydělávají samozřejmě některé politické směry i v naší republice,“ podotkl. 

 

Video se připravuje ...
Další videa