Předloha vyvolala v horní komoře bouřlivou debatu. Senátoři mluvili o devalvaci postavení statutárních měst, protože Třinec nemá ani 50 000 obyvatel. „Změna mu nic nepřinese, jen náklady v řádu 100 tisíc korun a dobrý pocit,“ uvedl Radko Martínek (ČSSD). V debatě padala i slova o laciném gestu.

Naopak například Miloš Vystrčil (ODS) podotkl, že statutárními městy se stávala města něčím výjimečná a výsadní. Třinec podle něho kritéria splňuje. „Třinec jako město horníků a centrum Těšínského Slezska by si postavení statutárního města zasloužilo,“ podotkl Vladimír Plaček (ČSSD).

Ze starosty se stane primátor

Co se změní? Předlohu ještě musí stvrdit prezident Miloš Zeman. Třinec by mohl být statutárním městem zřejmě už začátkem září. Pak bude v čele města místo starosty primátor a tamní radnice se přejmenuje na magistrát.

Třinec by se také mohl členit na samosprávné části, což ale zatím tamní zastupitelstvo nepředpokládá. V současnosti je v Česku 26 statutárních měst včetně Prahy.

Předkladatelé novely Třinec charakterizují jako jedno z regionálních center Moravskoslezského kraje. V Třinci žije kolem 36 tisíc obyvatel. Kdyby se Třinec statutárním městem nestal, mohl by ztratit dlouhodobě budovanou prestiž, stojí ve zdůvodnění návrhu.

Třinecké zajímavosti

* První písemná zmínka o Třinci pochází z roku 1444

* V roce 1770 v něm žilo pouhých 200 obyvatel. Jejich počet se začal zvyšovat až po vzniku hutí a jejich napojení na Košicko-bohumínskou železniční dráhu.

* Pod Československo Třinec připadl až z rozhodnutí arbitráže v roce 1920 a teprve o 10 let později se většina jeho obyvatel přihlásila k české národnosti.

* Na město byl Třinec povýšen 1. ledna 1931.

* Město je do značné míry závislé na prosperitě Třineckých železáren, které ovládá společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka.

* Kromě železáren je Třinec známý i díky hokeji, sídlí zde extraligový tým HC Oceláři Třinec, který v sezóně 2010/2011 dosáhl na titul.

* Loni v srpnu vzbudil pozornost požár dřevěného kostela v třinecké části Guty z 16. století.

* Ve městě se narodili například zpěvačka Ewa Farna či její kolega Tomáš Klus.